IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Radboudumc

In opdracht van Radboudumc heeft IJsfontein een serious game ontwikkeld om medewerkers te leren omgaan met grensoverschrijdend gedrag, van belediging tot aan fysieke bedreiging.

In minder tijd een groter rendement

Steeds vaker krijgen hulpverleners te maken met agressie in de zorg: beledigingen, bedreigingen en geweld. Het Radboudumc wil medewerkers hier zo goed mogelijk op voorbereiden. Maar de bestaande training nam veel tijd in beslag. Onze training biedt de theorie aan in de vorm van een serious game en laat medewerkers zelf experimenteren met verschillende situaties. De serious game vervangt de theoretische training en bereid medewerkers optimaal voor op de laatste dag training, het rollenspel. Er wordt zo in minder tijd een groter rendement behaald. Ook kunnen medewerkers de game ten alle tijden nog een keer spelen.

Hoe het werkt

Spelers zien een situatie die uit de hand loopt en moeten inschatten met welke vorm van agressie ze te maken hebben. Hierna kunnen ze in de theoriemodules opzoeken welke reactie de beste is en waarom. Vervolgens komt hetzelfde scenario nog eens voorbij en kunnen spelers ingrijpen. Wie volgens de methode reageert, vermindert de agressie en hiermee de kans op escalatie.

Scoren op verschillende gebieden

Per scenario krijgen spelers een ster voor het correct herkennen, het de-escaleren en het professioneel handelen. Elk scenario moet met drie sterren worden afgerond.

Resultaat

Dankzij deze nieuwe vorm van trainen met behulp van een serious game melden meer medewerkers zich aan en is het rendement verhoogd ten opzichte van de traditionele cursus. Een paar reacties:

“De game levert onder andere een consistente training en is gebruiksvriendelijk. Bij het doorlopen van de training is er sprake van weinig informatie-overvloed, en er zijn weinig verletkosten aan verbonden.”

“Na het volgen van de module ‘omgaan met grensoverschrijdend gedrag’ heb ik controle over de situatie als iemand ongewenst gedrag vertoont”

De serious game (in combinatie met de eendaagse training met acteur) is geaccrediteerd door de accreditatie commissie van verzorgenden en verpleegkundigen. De game en de aanpak van het Radboudumc is gekozen als best practice voor de campagne ‘duidelijk over agressie’. Bekijk hieronder het filmpje en de trailer:

Licentie

Agressie in de zorg is een groeiend probleem, maar dat geldt ook voor andere sectoren. ‘Agressie: aanpakken!’ laat medewerkers laagdrempelig en veilig experimenteren met grens overschrijdende situaties. Er zijn negen scenario’s waarin de speler uitgedaagd wordt om met het gebruik van de ABC methode de situatie te controleren. Het spelen vindt plaats gedurende sessies van enkele minuten en is dus ideaal om tijdens de ‘verloren’ uurtjes op het werk of thuis te trainen.

IJsfontein biedt deze serious game in licentie aan voor andere instanties en bedrijven. We hanteren hiervoor een aantrekkelijke staffel. De huidige scenario’s spelen in de context van een ziekenhuis.  Er zijn mogelijkheden om nieuwe scenario’s toe te voegen.

Daarnaast bieden we de volledige training aan inclusief een dag training met een gecertificeerde trainer en acteur. Deze complete training (spelen van de game + 1 dag praktijktraining) is gecertificeerd voor de VV&VT.

Neem contact op voor een offerte op maat.

Verder lezen?

Lees meer in het blog

Contact

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen? Stuur ons een mail of bel ons op 020 33 00 111.