IJsfontein Homepage

9 oktober 2013

Hoewel agressie in een werksituatie bijna altijd verwerpelijk is, is agressie tegen hulpverleners misschien wel het meest schrijnend en onverwacht. Je probeert iemand immers te helpen. Toch gebeurt het helaas steeds vaker. Wat doe je dan. Terugslaan? Een grote bek opzetten? Ik denk dat iedereen aanvoelt aan dat dit de situatie er waarschijnlijk niet beter op maakt. Maar wat wel? En lukt het je om je eigen primaire reactie te onderdrukken op een moment dat je zelf ook onder stress staat?

ABC

Een beproefde methode om dit te oefenen is de ABC methode. Deze methode gaat ervan uit dat agressie er nou eenmaal is, maar dat de manier waarop er mee wordt omgegaan een keuze is. De methodiek is gebaseerd op wederzijds respect en een transparante aanpak naar alle betrokkenen.

Voor het Radboud UMC heeft IJsfontein de bestaande opleidingsmodule ‘omgaan met grensoverschrijdend gedrag’, vertaald naar een serious game ‘Agressie: Aanpakken!’. Twee van de drie dagdelen van de training zijn in de game verpakt. Medewerkers kunnen zo laagdrempelig en veilig experimenteren met grens overschrijdende situaties. Er zijn verschillende scenario’s waarin de speler uitgedaagd wordt om met het gebruik van de ABC methode de situatie te controleren. Het programma geeft direct feedback op de gemaakte keuzes en geeft de theoretische context. Daardoor worden de medewerkers goed voorbereid op de werkelijke situaties op de werkvloer. Het spelen vindt plaats gedurende sessies van enkele minuten en is dus ideaal om tijdens de ‘verloren’ uurtjes op het werk of thuis te trainen.

Magische cirkel

Veilig experimenteren kan omdat er sprake is van de zogenaamde magische cirkel. Deze cirkel is de basis van iedere game. In de magische cirkel gelden andere regels dan in het echte leven. Het gedrag dat je vertoont heeft geen impact op het echte leven en is daardoor niet gevaarlijk of bedreigend. Je kunt naar hartenlust fouten maken of scenario’s uitproberen die je normaal niet zou durven. Immers, wanneer je fouten maakt, verliest of zelfs doodgaat, is het einde van het spel het ergste dat je kan gebeuren, meer niet. Door dat je fouten kunt maken en ‘voor de grap’ ook eens kunt uittesten wat er zou gebeuren als je alles doet wat je niet zou moeten doen, word je op een speelse manier bewust van de mogelijke gevolgen van je gedrag.

In het echte leven bevinden we ons (helaas) niet altijd in die veilige magische cirkel. Sterker nog, in het geval van agressie zou je kunnen spreken van een hele onveilige cirkel. Toch heeft het zin om te oefenen. Je wordt je bewust van je eigen invloed op het gedrag van de ander en op het moment dat het nodig is kun je putten uit de ‘ervaring’ die je in de game hebt opgedaan. En waar oefenen vaak als saai en iets ‘wat moet’ wordt ervaren, wordt het spelen van een spel juist als leuk en uitdagend ervaren.

Licentie

Wij hebben deze game gemaakt voor en in samenwerking met het UMC Radboud gemaakt. Agressie tegen mensen die hun beroep uitoefenen komt echter in veel sectoren voor. IJsfontein biedt daarom deze game in licentie aan voor andere instanties en bedrijven.