IJsfontein Homepage

21 september 2022

Op Wereld Alzheimerdag lanceren Stichting Into D’mentia en serious-gamingbedrijf IJsfontein een geheel nieuwe versie van de succesvolle dementie beleving zoals die in 2012 in een fysieke cabine is geïnstalleerd. De beleving in de cabine, gericht op beginnende dementie, is nagebouwd in VR en nu is er een nieuwe versie die nog een stap verder gaat en ingaat op gevorderde dementie. Door dementie zelf te beleven ga je het beter begrijpen. Begrip dat nodig is om effectief te leren om te gaan met dementie. Dankzij de nieuwste technieken ontstaat in virtual reality een levensechte ervaring, bedoeld om empathie en meer begrip voor de geliefde en/of patiënt op te wekken.

Dementie, een groeiend probleem binnen de ouderenzorg

In Nederland hebben naar schatting 290.000 mensen dementie. Met de toenemende vergrijzing zal dit aantal sterk groeien in de komende jaren. Het is dus van groot belang dat zorgprofessionals, mantelzorgers, hulpverleners maar ook bijv. winkel -of baliepersoneel goed kunnen omgaan met (de symptomen van) dementie. Meer begrip leidt tot betere zorg en de mogelijkheid om langer thuis te kunnen blijven wonen. Het is heel moeilijk voor te stellen wat er in iemand omgaat, waarom doet je partner of ouder opeens zo anders. De VR-ervaring laat deelnemers op een laagdrempelige manier ervaren hoe het is om in een beginnend en verder gevorderd stadium van dementie te verkeren.

Nieuwe beleving gericht op gevorderde dementie

Vanuit de zorginstellingen was er een grote vraag naar een vervolg op de eerste beleving. Een versie die de specifieke problemen die spelen bij gevorderde dementie onder de aandacht brengen. Kenmerken zoals verloren raken in tijd, ruimte en plaats, ongeremd gedrag en agressie komen in de simulatie aan de orde. Daarnaast komt in VR2 het verbeteren van de driehoeksverhouding tussen de persoon met dementie, zorgprofessional en mantelzorger aan bod. De aansluitende training helpt deelnemers beter om te gaan met dementie.

Interactie geeft intensere beleving

Creatief directeur IJsfontein Hayo Wagenaar: ‘De uitdaging bij aanvang van het project was om het succes van de oorspronkelijke cabine te evenaren. De nieuwe VR belevingen zijn ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers, designers, ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals. Hierbij is gebruik gemaakt van de modernste technieken.  Het resultaat is een ervaring waarin de gebruiker in heel herkenbare situaties terechtkomt. Het interactieve karakter is het grootste verschil met bestaande VR-ervaringen: je kijkt niet naar een film, maar moet zelf handelingen verrichten.

Hoe het werkt

Zorgprofessionals en mantelzorgers stappen via de levensechte VR-ervaring in de verwarrende wereld van iemand met dementie. Dankzij volumetric video, een 3D-omgeving en professionele acteurs voelt het voor mensen die de VR-bril op hebben alsof ze in een echte wereld met echte personen zijn en nemen ze het perspectief aan van een iemand met dementie. Door verschillende handelingen te verrichten en vergissingen te maken ervaren ze de verschillende stadiums van dementie. Ook wordt ze een spiegel voorgehouden: ze zien een mantelzorger en een zorgprofessional aan het werk terwijl ze interacteren met elkaar en met degene die met dementie moet leven. Door dit door de ogen van een persoon met dementie te bekijken, ontstaat herkenning die niet alleen kan ontroeren maar ook confronterend kan zijn.

Beter opschaalbaar

‘Into D’mentia is in 2012 begonnen als ervaring in een container waarin een keukentje was nagebouwd. Kluun schreef erover in zijn boek Familieopstelling, dat deels over zijn moeder die met dementie moet leven gaat. Door projecties kreeg de gebruiker een soortgelijke ervaring als nu in de VR-versies. De simulatie is ook buiten Nederland verspreidt. Het grote voordeel van de VR-versies is, naast het feit dat ze nog realistischer zijn, dat ze veel beter op te schalen zijn. Het wordt dus voor zorginstellingen veel gemakkelijker en goedkoper om hun personeel de VR-ervaring aan te bieden. En dat is belangrijk, want hoe meer mensen begrip en empathie voor mensen met dementie hebben, hoe beter we voor ze kunnen zorgen.’

Wil je meer weten of heb je interesse in een demo? Neem contact op met Saskia Kuin