IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Into D’mentia

Into D’mentia helpt begrip op te brengen voor mensen die dement zijn. De experience is gebouwd in een rondreizende container. Audiovisuele middelen, een interactief verhaal en een slimme inrichting geven mantelzorgers en familieleden een duidelijk beeld van de belevingswereld van patiënten.

Hoe het werkt

Het verhaal is gebaseerd op interviews met mantelzorgers en mensen met beginnende dementie, en is verder tot stand gekomen met behulp van wetenschappers en onderzoek op dit gebied. Dit is verwerkt in een interactieve theatrale beleving.

In een gezellige woonkeuken worden gebruikers ondergedompeld in de wereld van iemand met beginnende dementie. Ze worden daarbij begeleid door “hun innerlijke stem” die hen door de beleving leidt en tegelijk de gedachten van iemand met dementie mee geeft. Dankzij een speciaal ontworpen vest met geluidprojecterende schouderspeakers, klinkt deze stem intiem en hoor je tegelijk de geluiden van het huis en alles wat je verder tegen komt. Onzichtbare technieken in Into D’Mentia zorgen voor een levensechte ervaring. Zo is de werking van de knoppen van de radio veranderd, hij werkt niet meer zoals je verwacht. Omdat we registreren waar de speler op klikt kan diens innerlijke stem persoonlijk reageren op wat de speler doet. Dit voelt echt. Door dit soort elementen kan de speler zich aan de beleving overgeven.

Intake en nagesprek

Voor de bezoekers is Into D’mentia meer dan de beleving in de cabine. Op die beleving volgt altijd een persoonlijk gesprek. Veel gebruikers krijgen sterke emoties of twijfels over zichzelf tijdens de beleving, of ze worden boos op de virtuele mantelzorger waar ze mee geconfronteerd worden. Het nagesprek helpt ze om deze emoties om te zetten in constructieve gedachten over hun eigen opstelling en rol. In de training die daar weer op volgt gaan ze met lotgenoten in gesprek en krijgen ze tools om hun rol als mantelzorger of zorgprofessional te verbeteren.

Resultaat

Tussen 2012 en 2022 heeft de rondreizende cabine van Into D’mentia tienduizenden kunnen helpen aan een beter inzicht in de belevingswereld van mensen met beginnende dementie. De positieve bijdrage die de training heeft geleverd aan een verbetering van de zorg voor deze groep wordt door vele gebruikers erkent. Diverse onderzoeken hebben de impact bevestigd. Om meer mensen te bereiken, is er in 2021 door IJsfontein een VR versie van de oorspronkelijke beleving ontwikkeld die sindsdien met een groter bereik wordt ingezet (Lees over Into D’mentia VR1). Ook is er een nieuw scenario en training ontwikkeld over het volgende stadium van dementie (Lees over Into D’mentia VR 2).

Reacties op Into D’mentia

“Into D’mentia laat mensen dementie ervaren.” “Ik heb ervaren hoe onveilig, eenzaam, verward en verdrietig je je kunt voelen als je je niet begrepen, gehoord en gezien voelt.”

Lees ook dit ervaringsverslag op ZorgEthiek.nu en bekijk de aflevering van tijd voor Max waar Into D’mentia wordt besproken.

Een speelse leeroplossing voor jou bedrijf?

Wij denken graag mee over de mogelijkheden. Bel voor een vrijblijvende afspraak naar 020 33 00 111 of stuur ons een mail.

Contact

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen? Stuur ons een mail of bel ons op 020 33 00 111.