IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Into D’mentia

In het indringende 2e deel van “Into D’mentia in VR” sta je opeens in de schoenen van iemand met gevorderde dementie. Terwijl je de grip op de werkelijkheid verliest, hebben de mensen die voor je moeten zorgen het moeilijk met elkaar.

Je kunt het je niet voorstellen

Dementie is een hersenziekte die mensen langzaam verandert. Dementie verandert niet alleen hun geheugen, maar ook wat ze nog kunnen, wat ze willen, hoe ze denken en uiteindelijk zelfs hoe ze de werkelijkheid beleven.

Als je moet zorgen voor iemand die zo onzichtbaar verandert, of je nu naaste familie bent of zorgprofessional, roept dat vaak veel vragen op: waarom reageert ze nu opeens zo anders? Vroeger vond ze dit toch leuk? Waarom wordt ze hier boos over? Wat gaat er in haar om?

Bijzonder aan deze fase

Dit tweede deel van de Into D’mentia VR serie laat je interactief beleven, , wat er in iemand met gevorderde dementie om gaat. In dit 2e deel staat de fase van “het verdwaalde ik” centraal. Dat is een fase van dementie waarin thuis wonen misschien nog net kan, maar heden en verleden al door elkaar gaan lopen, en je in de middag vaak niet meer weet wat er die ochtend is gebeurd.

Tegelijk is dit ook de fase waarin de thuiszorg een grotere rol speelt. Daarom beleef je in dit deel ook de spanningen die kunnen ontstaan tussen familie en thuiszorg. En ook dat, vanuit het perspectief van de persoon om wie het eigenlijk draait: de persoon met dementie.

Confronterend en levensecht

In de beleving ben je zelf actief bezig, je doet, ziet en denkt als iemand met dementie. Werkelijkheid en gedachten lopen door elkaar. De ontmoetingen met familie en thuiszorg confronteren je met je gebrek aan overzicht en met je afhankelijkheid.

Om je echt te laten voelen wat deze confrontaties met je kunnen doen, zijn de personen die je tegenkomt geen virtuele karakters maar echte acteurs. Dankzij 4D scan techniek hebben we de acteurs met al hun gevoelige nuances in 3D kunnen filmen. Daardoor ervaar je niet alleen hun goedbedoelde zorg, maar ook hun worsteling en onbegrip.

Een beginpunt voor betere zorg

“Into D’mentia VR deel 1 en deel 2 zijn elk het beginpunt van een training voor mantelzorgers of zorgprofessionals. Vanuit de inzichten die de beleving hun biedt en met een uitgebreide methodiek krijgen ze handvatten om betere, persoonlijkere dementiezorg te kunnen geven.

Contact

Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie of kunnen betekenen? Neem contact op met ons of bel 020 33 00 111