IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Van Gogh Museum

Door het Van Gogh Museum is grondig onderzoek gedaan naar de totstandkoming van Van Gogh’s oeuvre. Het museum wilde de uitkomsten van dit technisch onderzoek toegankelijk maken in een publieksvriendelijke app.

Awards:

Hoe het werkt

In de app ‘Touch van Gogh’ zijn verschillende schilderijen opgenomen. In eigen tempo kan de gebruiker als een soort detective de schilderijen van Vincent van Gogh ontrafelen. Zo komen ze meer te weten te komen over het leven en het werk van deze beroemde kunstenaar. De app laat onder meer zien hoe een schilderij er voor een restauratie uitzag, waar het schilderij exact geschilderd is, welke verf verkleurd is en hoe de compositie van een schilderij is opgebouwd. Om deze informatie te ontsluiten kun je gebruik maken van verschillende tools. Zo kun je verflagen wegpoetsen, een tijdlijn verschuiven of inzoomen op een detail van het schilderij. Ook kun je het schilderij als het ware ‘omdraaien’ en de achterkant bekijken.

Verdieping van het museumbezoek

De app maakt de nieuwe inzichten over Vincent van Gogh´s werkwijze heel toegankelijk en zichtbaar, maar verdiept ook de algehele museale beleving. De museumbezoeker kan na een bezoek thuis verder op onderzoek gaan. Of andersom, door thuis met de app aan de slag te gaan wordt je nieuwsgierigheid gewekt en gemotiveerd om het fysieke object live te gaan bekijken.

Resultaten

In de eerste paar maanden is de app al ruim 20.000 keer gedownload. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. De gegevens over het gebruik van de app (Google Analytics) laten verder zien dat maar liefst 90% van de gebruikers door de speelse interactie geprikkeld wordt om verder te lezen en het kader met extra achtergrondinformatie oproept. Dat is uitzonderlijk hoog. Gemiddeld blijven ze 7 minuten in de app. Als het gebruik van de applicatie op schermen in het museum vergeleken wordt met het gebruik op de eigen tablets, valt op dat in de zaal met name gekeken wordt naar eigenschappen van het schilderij (kleurgebruik, beschadigingen etc.) en dat er thuis iets meer interesse in voor de context (waar en wanneer het werk gemaakt is).

Touch van Gogh Beleven?

download de tablet app in de App store of Google play store. De app is ook beschikbaar op een desktopversie in het museum zelf.

Verder lezen?

Lees meer in het blog

Contact

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen? Stuur ons een mail of bel ons op 020 33 00 111.