IJsfontein Homepage

3 oktober 2013

Het Van Gogh Museum lanceert vandaag de app Touch Van Gogh. Hiermee kunnen tot in detail schilderijen van Vincent van Gogh (1853-1890) bekeken worden. Voorafgaand aan de heropening van het Van Gogh Museum is grondig onderzoek gedaan naar de totstandkoming van Van Gogh’s oeuvre. Het museum wilde de uitkomsten van dit technisch onderzoek toegankelijk  maken in een publieksvriendelijke app. IJsfontein kreeg de opdracht en het eindresultaat is vanaf vandaag te downloaden.

Beeld zegt meer dan duizend woorden, dat weten wij als geen ander. Bekijk hier de trailer van de app.

Toegankelijkheid van onderzoek

Met Touch Van Gogh maakt het Van Gogh Museum op aansprekende wijze de resultaten uit complex technisch onderzoek naar Van Goghs werkwijze toegankelijk voor een breed publiek. Om deze nieuwe inzichten over Vincent van Gogh’s werkwijze zichtbaar te maken voor de museumbezoeker, maar ook om de algehele museale beleving te verdiepen, werd gezocht naar een manier om de totstandkoming van de kunstwerken te duiden. Met de app kun je  de totstandkoming van een doek stap voor stap doorlopen, je kleedt het schilderij als het ware langzaam uit. De app laat onder meer zien hoe een schilderij er voor een restauratie uitzag, waar het schilderij exact geschilderd is, welke verf verkleurd is en hoe de compositie van een schilderij is opgebouwd.

Komen mensen nog wel naar een museum als je de werken ook buiten het museum zo toegankelijk maakt? Wij denken van wel. Sterker nog, wij denken dat het juist nieuwsgierigheid opwekt en dat de motivatie om het fysieke object live te gaan bekijken eerder groter wordt dan kleiner. Hoe mooi de app ook is, nothing beats the real thing. We voegen er alleen iets aan toe. In de app mag je namelijk allemaal dingen doen die in het museum verboden zijn. Je mag de schilderijen aanraken en zelfs ‘van de muur mag halen’ om de achterkant van het doek te bekijken.

Zelf op ontdekking

De multitouch bediening van de tablet maakt het voor de gebruiker mogelijk om intuïtief op ontdekking te gaan. In eigen tempo kan de gebruiker als een soort detective de schilderijen van Vincent van Gogh ontrafelen, om zo meer te weten te komen over het leven en het werk van deze beroemde kunstenaar. Technisch was het maken van deze app  op sommige momenten best een uitdaging. De applicatie maakt namelijk hevig gebruik van zware afbeeldingen en vooral tablets hebben er moeite mee om zulke grote afbeeldingen te laden. Daarnaast moest de app worden gemaakt voor verschillende mobiele platformen en er moest ook een desktop versie komen voor in het museum zelf.  Door gebruik te maken van slimme (en voor ons soms ook helemaal nieuwe) combinaties en toepassingen van programma’s hebben we dit echter zo op kunnen lossen dat de gebruiker er niets van merkt. En zo hoort het ook!

Direct aan de slag? Dat kan natuurlijk, de app is gratis te downloaden in App store of Google play store.

Lees hier het persbericht van het Van Gogh Museum.