IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Museum für Kommunikation (Bern)

Communicatie is meer dan het sturen van een brief of het plegen van een telefoontje. Hoe gevarieerd communicatie is laat het Museum für Kommunikation in Bern in de volle breedte zien en ervaren. Het Museum heeft sinds Augustus 2017 een nieuwe vaste inrichting naar het ontwerp van tentoonstellingsontwerper Kossmann.dejong. IJsfontein ontwierp hiervoor twaalf interactieve installaties die elk een ander aspect van communicatie presenteren.

Het Museum

Waarom communiceren we? Op wat voor manieren doen we dat? En wat gebruiken we er allemaal bij? De nieuwe vaste tentoonstelling behandelt het allemaal. De basis is een groot “laboratorium van de dagelijkste communicatie” waarin je alle kanten van communicatie kunt onderzoeken en beleven. Daarnaast presenteert het museum de thema’s Geheugen, Digitalisering, Geschiedenis van de communicatie en Communicatie theorieën. Het stelt vragen over onderwerpen als social media, maar ook of je eigenlijk wel kunt multitasken?

Lange termijn

De kracht van een vaste opstelling met interactieve installaties zit hem in een combinatie van factoren. Eenheid in stijl en presentatie, variatie in inhoud en helderheid in interactie zijn essentieel. De games moeten immers over 8 jaar nog steeds relevant zijn en aantrekkelijk voor het publiek. Daarvoor hebben we gezocht naar een combinatie van relevante vernieuwing en bewezen technieken. Als de inhoud tijdsgevoelig is, zijn de applicaties voorzien van een CMS om deze up to date te houden.

Filmkaraoke

Wat is belangrijker: wàt je zegt of hóe je het zegt? Of is toch lichaamstaal het belangrijkste. Probeer dit uit in de Filmkaraoke. In deze interactieve installatie geef je je eigen stem aan korte scene’s uit bekende films.? Bovendien kun je de scene naspelen, terwijl je wel de oorspronkelijke acteursstem nog hoort. Het resultaat is vaak hilarisch, en maakt duidelijk dat goed communiceren niet altijd gemakkelijk is.

Communiceren met computers

Het museum gaat over communicatie, met mensen, maar ook met computers. We laten je op verschillende manieren met computers kunt communiceren. Dus juist niet met een muis, een toetsenbord en een joystick. Zo laten we je virtuele blokken schuiven met een schuifknop en elementen draaien met een draaiknop bij een puzzelgame. Aan de eettafel in het museum is een handgebaar genoeg.

Wijs aan wat je wilt

Aan een fraaie eettafel ga je als bezoeker in gesprek met een familie. Je gaat zitten tegenover een van de gefilmde familieleden. Elk familie lid – als video verwerkt in de stoel tegenover je – gaat direct met je in gesprek. Tijdens een gesprek geeft hij of zij je steeds twee keuzes. Je moet bijvoorbeeld kiezen waar over je het gaat hebben of je voorkeur uitspreken. Door te wijzen naar de bijbehorende iconen in de video kun je kiezen en het gesprek sturen. De interactie is heel eenvoudig en voelt natuurlijk. Tegelijkertijd, zijn de mogelijke variaties in het gespreksverloop enorm groot.

Awareness games

Een groot deel van de spellen in het nieuwe museum maken je bewust van je eigen gedrag. In het spel “Profiler” bijvoorbeeld stel je jezelf de vraag waarmee jij je imago opbouwt. Gebruik je kledingstijl, of hobby’s, je muzieksmaak of je beroep? In een speelse Kinect installatie voorzie je een fotografische kopie van jezelf van al deze kenmerken. Als je dit samen met iemand doet worden de verschillen en overeenkomsten snel duidelijk. In “Profiler 2.0” ga je de digitale wereld in. Hoe presenteer jij jezelf op social media? Wat laat je wel zien en wat niet? En hoe verhoudt zich dat tot wat anderen doen?

Loop door het museum in Google Streetview:

Niet in de buurt van Bern? Geen zorgen, je kan gewoon naar binnen lopen via streetview.

Wat kunnen we voor jou doen?

Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie of museum kunnen betekenen? Neem contact op via mail of bel 020 33 00 111