IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: TNO

In samenwerking met TNO ontwikkelden wij Balance-it. Een tool die jongeren met behulp van gamification stimuleert om minder te snacken en meer te bewegen.. TNO wilde spelmechanismen gebruiken om jongeren te blijven motiveren de app te gebruiken, zodat het nieuwe gedrag uiteindelijk een gewoonte wordt.

In het kort

Balance-it stelt jongeren in staat om zelf hun gewenste doelen te stellen, zo veel mogelijk op maat. Uitgangspunt hierbij is ‘meer’ en ‘minder’: wat wil je meer doen en wat kan minder? Bij het doorlopen van de stappen worden bewezen strategieën voor gedragsverandering ingezet:. formuleer je eigen doel (intention formation), hou je voortgang bij (self monitoring) en bepaal je eigen strategie (coping plan). De tool vraagt jongeren ook om hun belangrijkste obstakels te omschrijven. Elke dag stuurt de app reminders om je te herinneren aan je plan. Met behulp van gamification technieken worden jongeren gemotiveerd om het goede gedrag te laten zien en vol te houden.

Het spel

Als de speler een doel heeft behaald ontvangt de speler een bouwblok. Met dit bouwblok kan de speler in de game een toren maken. De speler kan kiezen om alleen te spelen of tegen iemand anders. In je eentje is het doel om een zo mooi mogelijke toren te maken. Als je tegen elkaar speelt is het doel juist om een zo hoog mogelijke toren te maken. De beloning als het doel behaald is, kan of een item zijn om je eigen toren te versterken of juist een item om de toren van de ander af te breken.

Zelfmanagement

Omdat de app is gebaseerd op bewezen strategieën voor gedragsverandering wordt gekeken of de kern van de app ook ingezet kan worden voor andere vormen van zelfmanagement, zoals bijvoorbeeld stoppen met roken. Balance-it wordt gepromoot via Test je Leefstijl. Dit is een test die alle mbo-leerlingen aan het begin van het schooljaar doen, waarbij ze concrete handvatten krijgen om hun leefstijl te verbeteren.

Uitproberen?

Download de app in iTunes of Google Play

Verder lezen?

Lees meer in het blog

Contact

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen? Stuur ons een mail of bel ons op 020 33 00 111.