IJsfontein Homepage

14 november 2022

Je gaat het he-le-maal anders doen. Nu écht. Sportschoenen aan, en gaan.

Je kijkt naar je schoenen. Ze zijn nog net zo wit als toen je ze in de winkel kocht. Je conditie is belabberd. Gister stond er zelfs een mevrouw voor je op in de trein, toen je hijgend de coupé in rende na een sprintje.

Nee, je gaat nu écht sporten. Als een gazelle door de bossen rennen. Je wil nu wel eens weten wat iedereen bedoelt met die runners high.

Maar dan…

Je komt thuis. Doodop. Het is donker en het regent. Ach, wie hou je ook voor de gek. Je nestelt je op de bank met de nieuwe aflevering van Homeland. Het bakje paprikachips wordt de hele zak.

Herkenbaar?

Je bent niet de enige. Bewegen is belangrijk, dat weet iedereen. Toch beweegt ruim de helft van de Nederlanders te weinig. De norm voor volwassenen is minstens 150 minuten bewegen per week. En hoe meer, hoe beter.

Zeker voor mensen met de ziekte van Parkinson

Het heeft namelijk een positieve invloed op de klachten van de ziekte. Tegelijkertijd zorgen diezelfde klachten ervoor dat bewegen steeds lastiger wordt. Over dit dilemma gaat de vijfde IJscursie, die plaatsvindt in het Parkinson Expertisecentrum in het Radboudumc in Nijmegen.

Aan het woord zijn Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen en specialist op dit gebied, Rose-Anne Dotinga, gedragsontwerper bij IJsfontein en Nienke de Vries, onderzoeker aan het Radboudumc Expertisecentrum Parkinson.

Zij vertellen over Stepwise. Een app die mensen met de ziekte van Parkinson motiveert om meer te bewegen. Het is een vervolg op de Park-in-Shape studie, waarin het Radboudumc ook al met IJsfontein samenwerkte. Hierover verscheen in 2019 een artikel in Lancet Neurology. De app is ontwikkeld in opdracht van het Radboudumc Nijmegen.

Hoe werkt Stepwise?

Net zoals jij tóch besluit om op de bank te gaan zitten, is ‘weten dat het goed voor je is’ ook voor iemand met de ziekte van Parkinson vaak niet voldoende om in beweging te komen. Wat wél motiveert, is het gevoel dat ze kunnen bijdragen: aan het onderzoek en aan het vergroten van de kennis over hun ziekte. Dit inzicht stond aan de basis van de ontwikkeling van de app Stepwise. Het doel van de app: van meer bewegen een nieuwe gewoonte maken.

Hoe bereik je dat doel?

Geïnspireerd op het hook-model  gebruiken we verschillende strategieën. Van concrete beweegtips (zet je schoenen alvast voor de deur!) tot social talk. In de app chatten deelnemers met hun virtuele coach Bas Bloem. Hij motiveert om meer te bewegen én geeft aan hoe waardevol het is dat je meedoet met het onderzoek. Bovendien telt de app het aantal stappen dat je zet, en geeft je een persoonlijk weekdoel.

Een deelnemer over Stepwise:
Dankzij Stepwise voel ik mij kiplekker en loop ik als een kievit. Mijn paslengte is verlengd en de wandelsnelheid voelt als vanouds. Vrienden en bekenden vragen zich verbaasd af, ‘als wij jou zien lopen, zien we geen Parkinsonpatiënt.’ Mooi toch! 

Inmiddels gebruiken ongeveer 170 mensen met de ziekte van Parkinson de app, waarvan 25 de studie hebben afgerond. Maar liefst 23 daarvan blijven de app gebruiken.

En hoe nu verder?

Bas Bloem licht al een tipje van de sluier op over het vervolg van Stepwise: het project Slow-SPEED. Dit wordt het eerste grootschalige onderzoek ter wereld naar een ziektevertragende behandeling in de periode die voorafgaat aan de ziekte van Parkinson. Dit project, ook weer in samenwerking met IJsfontein, kan de basis vormen voor effectieve preventie van de ziekte van Parkinson. Daarmee kan de snelle wereldwijde groei van het aantal mensen met de ziekte van Parkinson geremd worden.

Een veelbelovend einde van alweer de laatste IJscursie, die eindigt in het Cultuurcafé. Waar alle deelnemers – hoe anders – lopend naartoe gaan. In de stromende regen.

Maar door al die inspirerende wandelverhalen voelt die regen nog nooit zó onbetekenend als vandaag.