IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Radboudumc

Voor mensen met de ziekte van Parkinson wordt bewegen steeds lastiger. Tegelijkertijd is bewegen essentieel om de klachten van de ziekte in te perken. Het Radboudumc Nijmegen doet onderzoek naar de invloed van bewegen op de ziekte van Parkinson. Bas Bloem, neuroloog en specialist op dit gebied gaf IJsfontein de opdracht een product te ontwikkelen dat 450 deelnemers een jaar lang motiveert om meer te bewegen.

Een experiment

Voordat we een product in detail uitwerken, beginnen we bij IJsfontein altijd met uitproberen. We vroegen twaalf mensen met de ziekte van Parkinson om twee weken lang elke dag een wandeling te maken. Hun ervaringen mochten ze bijhouden in een dagboekje dat we ze meegaven. Ons doel was om te ontdekken wat hen motiveert om meer te bewegen. Dit simpelweg vragen, zal geen representatief antwoord geven als het gaat om gedragsverandering. Eén ding werd direct duidelijk: de deelnemers willen graag bijdragen. Bijdragen aan het onderzoek, bijdragen aan een groter geheel, bijdragen aan de kennis over hun ziekte.

Bas Bloem als virtuele coach

In de app chatten de deelnemers met hun virtuele coach Bas Bloem. Hij motiveert om meer te bewegen én geeft aan hoe waardevol het is dat mensen meedoen met het onderzoek.

Stappenteller

Naast de chat geeft de app inzicht in de voortgang van de deelnemer. De app registreert de stappen van de deelnemer middels een koppeling met de Apple Health en Google Fit app.

Verslaafd aan je blokje om

Het doel is om Parkinson patiënten een jaar lang meer te laten bewegen. Het moest dus een gewoontevormend product worden. Geïnspireerd op het hook-model verwerkte IJsfontein verschillende strategieën in de app om van meer bewegen een nieuwe gewoonte te maken.

Hook-model, Nir Eyal

Sabine Schootemeijer, promovenda op deze studie, krijgt inzicht in het aantal stappen dat de deelnemers dagelijks zetten. Ze onderzoekt in hoeverre de app faciliteert om inderdaad meer te bewegen.

Verder lezen?

Lees meer in het blog

Contact

Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie of kunnen betekenen? Neem contact op met ons of bel 020 33 00 111