IJsfontein Homepage

22 augustus 2019

De Museumeducatie Prijs is dé onderscheiding voor bijzondere samenwerkingsprojecten tussen basisscholen en musea.  IJsfontein rondde dit jaar twee van dit soort projecten af.

En met succes. Zowel Groeistad als de tentoonstelling ‘Wie ben ik, wie ben jij’ zijn genomineerd.

‘We zijn superblij dat de vakjury heeft gezien met hoeveel liefde en vakmanschap aan deze projecten is gewerkt. Bij beide projecten gaat het om het tot leven brengen van geschiedenis. Door verhalen te vertellen geven we geschiedenis betekenis. Cruciaal is de keuze van de interactie. In beide projecten sluit de interactie aan bij wat deze kinderen gewend zijn. Eigentijdse tools helpen hen om de sprong naar het verleden te maken’, aldus Raimond Reimers, ontwerper bij IJsfontein.

Over Groeistad

Groeistad is een digitale kaart van Amsterdam die kinderen op een speelse manier uitnodigd om erfgoed in hun omgeving te ontdekken. De kaart kan thuis door kinderen gebruikt worden of in de klas als onderdeel van een les. De kaart heeft niet alleen veel informatie maar nodigt ook uit om zelf informatie, zoals fotos en verhalen toe te voegen.

Lees meer over dit project of probeer het zelf: www.groeistad.nl

Over Wie ben ik, wie ben jij?

Voor het Nationaal Archief ontwikkelden wij ‘Wie ben ik, Wie ben jij?’ Door te chatten met historische figuren komen oude archiefstukken tot leven. Bewapend met een zaklamp en tablet en geleid door gekleurd licht lossen de kinderen in een spannende speurtocht door het Nationaal Archief verschillende puzzels op.  Zo komen ze spelenderwijs in aanraking met oude documenten en archiefstukken. Door de verhalen van het personage waar ze mee chatten krijgen deze stukken betekenis.

Lees meer over dit project

De winnaar is…

Op 18 september presenteren de genomineerden hun project aan de jury waarna ze twee finalisten kiezen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Museumkids Awards op 8 november.

Lees meer over de Museumeducatie Prijs