IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Sprekend Amsterdam

Erfgoed saai? Zeker niet. Voor het consortium ‘Sprekend Amsterdam ontwikkelden wij Groeistad: een educatieve tool voor basisschoolleerlingen uit Amsterdam. Groeistad moedigt kinderen op een speelse manier aan om erfgoed in hun omgeving te ontdekken. 

Hoe werkt het?

De kaart heeft veel verschillende mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld historische kaarten van verschillende tijden vergelijken. Zo kan je zien hoe Amsterdam is gegroeid vanaf 1560. De kaarten staan vol met interessante plekken, verdeeld in categorieën. Je kan ze allemaal tegelijk bekijken, of bijvoorbeeld filteren op ‘plekken’, waaronder buitenkunst, verhalen en museumschatten, of op ‘thema’s’, zoals wonen, samenleven én feesten en gebruiken.

Werelderfgoed

Naast de Grachtengordel van Amsterdam is in Groeistad al het werelderfgoed aanwezig. Zo kun je buiten Amsterdam bijvoorbeeld de Piramides in Egypte bekijken, informatie zoeken over de Opera House in Sidney en ontdekken welke apen er in de Woudreservaten van Brazilië wonen.

Leerlijn Erfgoed & Identiteit

Voor leerkrachten is Groeistad voorzien van de Leerlijn Erfgoed & Identiteit, een doorlopende leerlijn met lesaanbod voor alle leerjaren van de basisschool. Er zijn thema’s waaruit je kan kiezen, zoals oorlog en vrijheid, natuur en onderwijs en wetenschap. Met inspirerende introductieverhalen en -lessen worden in de klas (optionele) schoolbezoeken aan culturele instellingen voorbereidt.

Groeistadlessen

Groeistad bevat ook nog vele andere lessuggesties, waaronder lessen over het dagboek van Anne Frank, bruggen in Amsterdam en over hoe je goed naar buitenkunst kunt kijken. 

Zelf content toevoegen

We wilden het erfgoed echt tot leven brengen en laten zien welke rol het erfgoed nu speelt in ons leven. Je kunt daarom alleen of samen in de klas content toevoegen door ‘prikkers’ een plek te geven op de kaart met informatie en een foto. Maar je kan bijvoorbeeld ook op de kaart tekenen om jouw verhaal te ondersteunen. Op deze manier blijft de kaart groeien, vandaar de naam Groeistad! 

Niet alleen voor kinderen

Ook al is Groeistad voor kinderen ontwikkeld, we vinden het fantastisch om te zien dat óók volwassenen het heerlijk vinden om te verdwalen in Groeistad, en meer te ontdekken over hun stad.

Sprekend Amsterdam is een programma voor erfgoed- en omgevingseducatie en wordt gevormd door Amsterdam Museum, Architectuur Centrum Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Gemeente Amsterdam Stadsarchief en CBK Zuidoost.

Contact

Wat kunnen we voor jou doen?

Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie of kunnen betekenen? Neem contact op met ons of bel 020 33 00 111