IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Sprekend Amsterdam

Erfgoed saai? Zeker niet. Voor het consortium ‘Sprekend Amsterdam ontwikkelden wij Groeistad: een educatieve tool voor basisschoolleerlingen uit Amsterdam. Groeistad moedigt kinderen op een speelse manier aan om erfgoed in hun omgeving te ontdekken. 

Groeistad is een digitale kaart van Amsterdam, vol met informatie over erfgoed. Kinderen kunnen er thuis mee spelen, maar het kan ook gebruikt worden door leraren, bijvoorbeeld bij Aardrijkskunde, Geschiedenis of Nederlands. Naast bestaande informatie over erfgoed nodigt groeistad ook uit om zelf informatie toe te voegen, zoals foto’s en verhalen. 

Hoe werkt het?

De kaart heeft veel verschillende mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld historische kaarten van verschillende tijden vergelijken. Zo kan je zien hoe Amsterdam is gegroeid vanaf 1560. De kaarten staan vol met interessante plekken, verdeeld in categorieën. Je kan ze allemaal tegelijk bekijken, of bijvoorbeeld filteren op Monumenten, Archeologie, Architectuur en nog veel meer.

Zelf content toevoegen

We wilden het erfgoed echt tot leven brengen en laten zien welke rol het erfgoed nu speelt in ons leven. Klassen kunnen daarom zelf content toevoegen. Leraren of leerlingen voegen ‘prikkers’ toe met informatie en een foto van een plek. Maar er kan bijvoorbeeld ook op de kaart getekend worden. Op deze manier blijven ze samen bouwen aan hun eigen kaart, vandaar de naam Groeistad! Bovendien hebben we veel verschillende lessuggesties toegevoegd. Uiteraard kunnen Leraren ook zelf een interessante les bedenken.

Niet alleen voor kinderen

Ook al is Groeistad voor kinderen ontwikkeld, we vinden het fantastisch om te zien dat óók volwassenen het heerlijk vinden om te verdwalen in Groeistad, en meer te ontdekken over hun stad.

Sprekend Amsterdam is een programma voor erfgoed- en omgevingseducatie en wordt gevormd door Amsterdam Museum, Architectuur Centrum Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Gemeente Amsterdam Stadsarchief and CBK Zuidoost.

 

Contact

Wat kunnen we voor jou doen?

Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie of kunnen betekenen? Neem contact op met ons of bel 020 33 00 111