IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie maakte IJsfontein een Serious Game over veiligheid. Werknemers van bedrijven met een verhoogd risico kunnen oefenen met het herkennen van, en correct reageren op, potentiële bedreigingen in hun eigen bedrijf.

In het kort

Het is bekend dat gevaar in een klein hoekje kan zitten, en dat oplettendheid verslapt als je lange tijd op dezelfde locatie werkt. Daarbij is er dikwijls sprake van een grijs gebied: wat de één als veilig inschat is voor de ander een risico. Hoe maak je dit bespreekbaar? ‘ Zeker van je Zaak’  is een online Serious Game waarmee werknemers scherp blijven door regelmatig een paar minuten te spelen en vervolgens over de resultaten te discussiëren.

Hoe het werkt

De speler kruipt steeds in de huid van een ander beroep,  van servicebaliemedewerker tot beveiliger. In elk scenario doorloopt de speler door middel van een aantal foto’s een werkdag op een bedrijf. Bij elke foto wordt onder tijdsdruk gevraagd: wat zie je? Is er een risico? Wat is de correcte handeling die bij dit risico hoort? In het spel zitten bewust maar enkele momenten met échte risico’s, en een aantal instinkers. Na elk scenario volgt een highscore lijst van alle collega’s. Ook is er per scenario ruimte om reacties achter te laten en te discussiëren.

Per bedrijf op maat

Een unieke functie van Zeker van je Zaak is de mogelijk voor elk aangesloten bedrijf om hun eigen scenario’s toe te voegen aan het spel. Deze scenario’s kunnen alleen voor spelers binnen dat bedrijf toegankelijk gemaakt worden en zijn dus volledig toegespitst op het bedrijf en het beroep. Spelers kunnen deze scenario’s zelf maken met de gebruikersvriendelijke online editor. Het management hoeft het scenario alleen nog maar goed te keuren.

Evaluatie

De game biedt de mogelijkheid om te zien hoe regelmatig medewerkers spelen, en hoe goed ze het doen. Hierdoor kan gemakkelijk inzicht worden verkregen in wie er extra training nodig heeft.

Verder lezen?

Lees meer in het blog

Contact

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen? Stuur ons een mail of bel ons op 020 33 00 111.