IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Horizon2020

Horizon 2020 schreef een project uit om de Europese consument meer bewust te maken van hun energieverbruik in en om het huis. Samen met verschillende Europese universiteiten en energieleveranciers heeft IJsfontein aan Peak App gewerkt.

Peak App geeft overzicht in je energieverbruik. Dit is gebaseerd op smart meter data. In de app vind je tips om energie te besparen en krijg je een inkijkje in het verbruik van vergelijkbare huishoudens. Maar wat zegt zo’n getal nou precies? Vandaag verbruikt; 11,3 kWh. Is dat veel? IJsfontein ontwikkelde een serious game, dat gebruikers een gevoel geeft bij hoeveelheden energie.

Pokeren met energieverbruik

In de game ‘pokert’ de gebruiker met zijn verbruik. Iedere ochtend mag hij inzetten hoeveel hij vandaag denkt te gaan verbruiken. Wanneer hij net gestart is met de game, heeft hij waarschijnlijk geen idee. Dit wordt een grove gok. De dag erna, wanneer de smart meter data binnenkomt, krijgt hij feedback.

Hoe ver zat hij ervan af? Hij krijgt nog een laatste kans om zijn inschatting te verbeteren. Hij mag virtuele apparaten aan en uit zetten om zijn schatting dichter bij zijn echte verbruik te brengen. Even de virtuele droger aan. Oe, te veel. Nu de virtuele pelletkachel aan. Zo. Flink ernaast: 230 punten. Morgen weer een dag, nieuwe kansen.

Met een relatief lage inschatting, speel je voor relatief meer punten. Op deze manier maken we spelers niet alleen bewust van hun gebruik, we dagen ze ook uit om te energie besparen.

Resultaten

In 2018 is Peak App door meer dan 1000 consumenten in Oostenrijk en Estland getest. De resultaten zijn positief. De gebruikers geven aan een beter idee te hebben van wat hun verbruik is en wat dit betekent. Daarnaast is Peak App is genomineerd voor een Sustainable energy award, een award voor ‘outstanding innovation in energy efficiency and renewables’.

Wat kunnen we voor jou doen?

Staat jouw organisatie voor een uitdaging op het gebied van gedragsverandering? Neem contact met ons op. Wij hebben 20 jaar ervaring in playful learning op het gebied van educatie, training en gedragsverandering. Bel 020 33 00 111 of stuur ons een mail.