IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Museum van de Geest

Een inclusieve maatschappij waarin menselijke variatie gerespecteerd wordt en ervaren als inspiratie. Met deze visie ontwikkelde IJsfontein een multimedia guide voor het Museum van de Geest, voormalig Dolhuys in Haarlem. De vernieuwde tentoonstelling is vormgegeven door Kossmanndejong.

Awards:

Multimedia guide

Een goede guide geeft houvast. Een guide zorgt dat de bezoeker weet hoe zij door het museum kan gaan, dat het duidelijk is waar informatie over is, en waarover niet en dat de bezoeker begrijpt wat ze ziet. De guide voor het Museum van de Geest gaat een stap verder. De guide laat de bezoeker anders kijken en geeft op deze manier vorm aan de bezoekerservaring.

Iedereen heeft ze. Ze zijn zó snel. Voor je het weet, heb je ze. Vooroordelen.

Een bezoek aan het Museum van de Geest zal vooroordelen niet kunnen voorkomen. Maar het bezoek verandert wel ièts bij de bezoeker: de bezoeker wordt bewust van haar vooroordelen, ervaart dat iedereen vooroordelen heeft, leert kijken vanuit verschillende perspectieven en opent haar blik.

In het ontwerpproces hebben we heel bewust gekeken naar de context die de guide aan de bezoeker geeft. Wat vertellen we? En in welke volgorde? En op welke momenten? Wat zijn de verhalen eromheen? Vertellen we die? Wat zijn de beweegredenen? Wat is de gedachte erachter? Wat is de situatie die erbij hoort? Hoe is iemand zo ver gekomen? Welke obstakels is hij tegen is gekomen? Etcetera. Dit beïnvloedt natuurlijk hoe de bezoeker naar de collectie kijkt.

Routes

Bij de opening telt de guide drie routes: de Open Geest route, de Kinderroute en de Flow Art route, een route ontwikkeld door het magazine Flow. In iedere route heeft de bezoeker de autonomie; waar wil ik meer over weten en wat sla ik over?

In de toekomst kan het Museum de guide verrijken met nieuwe routes die middels een CMS kunnen worden toegevoegd.

Samenspel

We hebben nauw samen gewerkt met het Museum van de Geest, Kossmanndejong en potentiële bezoekers. Dit resulteert in een prachtig samenspel tussen het eeuwenoude gebouw, de tentoonstelling, de multimedia guide én de bezoeker in de hoofdrol.

Museum of the Year award

Museum van de Geest won in 2022 de Museum of the Year Award. Dit is de meest prestigieuze museumprijs in Europa waarbij innovatieve visies in de museumsector worden bekroond. De woorden van de jury waren lovend:

“Dit fantastische museumproject verkent de aard van de menselijke geest op een unieke en innovatieve manier en belichaamt de kracht van musea in de samenleving. Het is een zeer inspirerende, mensgerichte instelling.”

Contact

Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie of kunnen betekenen? Neem contact op met ons of bel 020 33 00 111