IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht

Tegenwoordig grotendeels verborgen in de bodem, tweeduizend jaar geleden een ondoordringbaar obstakel; de Romeinse Limes. Deze eeuwenoude versterkte grens van het Romeinse Rijk vormt over een lengte van ruim achthonderd kilometer een indrukwekkend geheel. IJsfontein ontwikkelde een interactieve kaart van de drie Limes knooppunten in de omgeving van Utrecht.

Limes: een interactief drieluik

De kaart is als een drieluik verdeeld over drie schermen op de muur. Van een afstand is de kaart herkenbaar als een kaart van nu. De kaart reageert echter op de bewegingen van bezoekers. Zo zie je, zodra je dichterbij komt, de kaart langzaam veranderen in een reconstructie van hoe het landschap er in de Romeinse tijd uit zou hebben gezien. Afhankelijk van de bewegingen die de bezoeker maakt is er informatie en beeldmateriaal zichtbaar over het betreffende knooppunt. De interactieve installatie maakt de lijnen van de Limes zichtbaar en presenteert ze in herkenbare topografie. Bezoekers zien zo wat zich vroeger afspeelde op de plek waar ze nu hun hond uitlaten of boodschappen doen.

Kinect

Door het gebruik van twee Kinect sensoren worden niet alleen bewegingen, maar ook de ledematen van de bezoeker gedetecteerd. Iedereen die langs de schermen loopt merkt op dat het scherm reageert. Dit maakt bezoekers nieuwsgierig en stimuleert ze om zelf op onderzoek uit te gaan.

Waar is dit te spelen?

Op de drie Limes locaties in Utrecht, te weten Domplein, Fort bij Vechten en Castellum Hoge Woerd is de interactieve exhibit te bekijken. De drie zusterlocaties zijn op deze manier verbonden en bezoekers worden zo geprikkeld om ook op de andere locaties te gaan kijken. Ontwerpbureau Pronk verzorgde het ruimtelijk ontwerp.

Contact

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen? Stuur ons een mail of bel ons op 020 33 00 111.