IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Museum4punkt0- Humboldt Forum

Stel, je bevindt je in een kano midden in de Stille Oceaan. Zonder gps, kompas, sextant of kaart. Met om je heen alleen de golven van de zee. De zon die boven je brandt en een enkele wolk. Zou je, met alleen de natuur om je heen, een eiland kilometers verderop kunnen vinden? Zou je je kunnen oriënteren?

Een virtuele reis met een traditionele Drua

De inheemse bevolking van Polynesië gebruikt al duizenden jaren hun eigen traditionele methodes om te navigeren op de oceaan. Voor het Etnologisch Museum in het Humboldt-Forum in Berlijn heeft IJsfontein een Virtual Reality spel gemaakt waarin bezoekers deze traditionele navigatie methoden leren. Tussen de tentoongestelde, historische boten uit Polynesië, staat een VR beleving opgesteld. Hierin kunnen kinderen en jongeren op hun eigen Drua, een traditionele kano, de wateren van Oceanië trotseren en de speciale navigatie technieken in praktijk brengen.

Bula! Welkom in Fiji!

In het spel wordt je verwelkomt door een oude Whakatere, een inheemse navigator. Hij vertelt over een feest op een eiland enkele kilometers verderop en dat je daar met je Druaheen kan varen. Onderweg moeten vier opdrachten volbracht worden. Bij ieder van deze opdrachten moet de speler goed kijken naar de aanwijzingen die de natuur geeft. Zo kan hij de weg vinden.

De eerste aanwijzing komt van de zon, die de speler het Westen wijst. Dan, wanneer het nacht wordt en de zon niet meer zichtbaar is, moet de speler op zoek naar Newe, het Zuiderkruis. Dit kleine maar opvallende sterrenbeeld wijst de weg naar het zuiden. Tenslotte, vertellen de vormen van de wolken en de richting waarin de vogels vliegen, waar land te vinden is. Onderweg krijgen ze hulp van Vonu, een schildpad.

Een Polynesisch perspectief

 Met dit VR-spel wordt de context van de tentoongestelde collectiestukken, de traditionele boten, tot leven gewekt. De speler wordt ondergedompeld in een virtueel Oceanië. Hierbij is het belangrijk dat het verhaal niet vanuit een Westerse blik wordt verteld, maar vanuit het Polynesische perspectief. Speciale aandacht is daarom uitgegaan naar de ontwikkeling van een waarheidsgetrouwe navigator, die gebaseerd op een bestaande Whakatere. Ook de feestmuziek komt overeen met de traditionele muziek uit Polynesië.

Tegelijkertijd willen we de ‘moderne’ veranderingen, die ook bij de kleine eilanden van Oceanië te zien zijn, niet ontkennen. We zien in het spel de bewoners daarom ook met motorboten en mobiele telefoons. En onderweg moet je met je Drua ook oppassen voor grote containerschepen…

Contact

Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie of kunnen betekenen? Neem contact op met ons of bel 020 33 00 111