IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Nederlandse Brandwondenstichting

Steeds meer branden worden veroorzaakt door (defecte) elektrische apparaten of foutief oplaadgedrag. Dé reden voor de Nederlandse Brandwonden Stichting om hier tijdens de brandpreventieweken 2019 aandacht op te vestigen. Om zo veel mogelijk kinderen te kunnen bereiken en hun boodschap zo goed mogelijk te verspreiden hebben we samen met hun het digitale spel Brandweer Zoekt Speurneuzen ontwikkeld.

Aan de slag als brandonderzoeker

In Brandweer Zoekt Speurneuzen worden kinderen van groep 7 & 8 (9 – 12 jaar) uitgedaagd om als een echte brandonderzoeker de oorzaak van de brand in het huis van Ward in Milan te achterhalen. Via de bewoners en de omstanders kom je achter verschillende stukken informatie. Deze informatie heb je nodig om de tijdlijn kloppend te maken. Ook kun je door het huis op zoek naar de mogelijke objecten die ervoor hebben gezorgt dat er brand is ontstaan.

Goed gedrag aanleren

Het was de wens van de Nederlandse Brandwonden Stichting om kinderen op een speelse manier te laten zien hoe je goed om kunt gaan met elektrische apparaten. Een belangrijk onderdeel hierbij was om duidelijk te maken dat er niet altijd vuur nodig is om een brand te krijgen. Door kinderen aan de hand van de branddriehoek (zuurstof, brandstof en temperatuur) hun conclusie te laten trekken over de brand leren ze bijvoorbeeld dat opladers wel degelijk een brand kunnen veroorzaken als ze hun warmte niet kwijt kunnen.

Daarnaast worden bij alle objecten die je kunt vinden in het huis benoemd wat de mogelijke risico’s zijn en hoe je er veilig mee om kunt gaan.

Individueel en klassikaal

Brandweer Zoekt Speurneuzen kan zowel thuis gespeeld worden als in de klas op het digibord. Bij het ontwikkelen van het spel hebben we gekeken naar de verschillende stappen die je moet uitvoeren en hoe dit zowel individueel als klassikaal leuk en uitdagend zou zijn.

Effect

De deelname aan de game tijdens de brandpreventieweken was een groot succes. In een maand tijd is de game 50.000 keer gespeeld. En op wiki-wijs (platform voor leraren om online content te vinden) krijgt Brandweer zoekt speurneuzen 5 van 5 sterren.

Op brandweerzoektspeurneuzen.nl kan het spel gespeeld worden.

 

Contact

Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie of kunnen betekenen? Neem contact op met ons of bel 020 33 00 111