IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Literatuurmuseum

Back Street in het Literatuurmuseum is een nieuwe manier om jongeren van 14 tot 20 enthousiast te maken voor de wereld van de jongerenromans. In 10 games op 10 totaal verschillende locaties in Back Street kun je ontdekken hoe rijk en divers de young adult literatuur is, en vooral wat jou aanspreekt.

Diep lezen

Uit onderzoek blijkt dat als je niet goed “diep” of begrijpend kunt lezen, je in de maatschappij vaak niet verder kunt komen en niet goed meedoen. Een kwart van de jongeren loopt de kans tot deze groep laaggeletterden te gaan behoren. Boeken lezen helpt daar tegen. Wat niet helpt is dat veel jongeren niet blijken te weten dat er ook boeken zijn die over hun wereld gaan en over de dingen waar zij tegenaan lopen.

Een caleidoscoop van thema’s en genres

De tentoonstelling Back Street is speciaal ontworpen om jongeren op een positieve en interactieve manier in aanraking te laten komen met de rijke wereld van de Young Adult romans en poëzie. Van instagram-poëzie tot coming of age roman: deze verhalen gaan over alles waar je als jongere kan raken. Ze gaan over conflicten, rouwverwerking, dating, spanning, over je grenzen gaan, heldendom, opkomen voor je idealen en meer. Ze worden vertelt in de meest diverse stijlen en genres. De kans is groot dat er iets bij zit wat je aanspreekt.

Samen jezelf zijn

IJsfontein ontwikkelde voor Back Street samen met het museum een overkoepelend spelconcept waarin leerlingen in een stimulerende en prettige omgeving samenwerken, elkaar uitdagen, creatief zijn en lol kunnen hebben. Een wereld met ruimte om jezelf te zijn. Maar waarin je jezelf niet hoeft te laten zien als je dat liever niet doet.

10 keer totaal anders

In Back Street zijn 10 belangrijke jongerenthema’s vertaalt naar 10 verschillende spelconcepten. Elk thema heeft een eigen ruimte, ontworpen door Moxiedesign, met een spel en een sfeer die helemaal bij dat thema passen. Een dating game speel je in een lange limousine. Futuristische doom thrillers kom je tegen in een escaperoom in een bunker. Protest-teksten maak je vanuit een protesthonk. En in de Tattoo shop ga je nadenken wat jij van je problemen met de buitenwereld durft te delen.

Van VMBO kader tot VWO

Niet alleen je persoonlijkheid, ook je leesvaardigheid en interesse kan nogal verschillen. Daarom worden de spellen in Back Street voor klassen aangeboden op 3 lees- en interesseniveaus. Ook de persoonlijke boekentips die elke leerling meekrijgt na het bezoek, zijn afgestemd op dat leesniveau en op de keuzes die ze tijdens het spelen hebben gemaakt. Kortom een in vele opzichten rijke en tegelijk vooral leuke presentatie.