IJsfontein Homepage

7 februari 2018

Dit is heel in het kort het onderwerp van de U CREATE workshop waarmee ontwerpers, onderzoekers en opvoeders vandaag onder leiding van Lotte Vergouwen van IJsfontein en Marianne Cense van Rutgers aan de slag gaan.

De workshop is onderdeel van de conferentieserie My Circle of Life 2018 van U CREATE. In vier ‘crossover’ conferenties brengt U CREATE praktijk, onderzoek, beleid, ontwerp en ondernemen bij elkaar. Vandaag start de eerste: gezond opgroeien.

Nog even terug.. klopt het onderwerp wel?

Jazeker. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben stijgt. Gemiddeld hebben jongeren ruim een jaar later seks dan een aantal jaar geleden. Een opvallend cijfer vond Marianne Cense en ze vroeg zich dan ook af hoe dit kwam. En….of we er blij mee moeten zijn. 

Om antwoorden te krijgen deed Cense kwalitatief onderzoek onder jongeren. De focusgroep sessies zijn inmiddels achter de rug en hoewel het onderzoek nog loopt zijn de eerste voorzichtige conclusies getrokken. Een belangrijke reden om later aan seks te beginnen blijkt te maken te hebben met sociale controle. In het tijdperk van mobiele telefoons en social media is stiekem die ‘niet zo populaire jongen’ zoenen er niet meer bij. Niet wannéér je het doet, maar met wíe je het doet, wordt zo steeds belangrijker. Het moet in een keer goed.

‘Zonde’, zegt Cense. ‘De druk om te presteren is groot onder jongeren. Op school, in hun carrière maar dus ook op seksueel gebied. Voor meisjes is het extra lastig. Online lijkt de norm dat je geen ‘slet’ mag zijn nog sterker te heersen. Er is een grote angst dat je ‘exposed’ wordt. Zorgeloos experimenteren is er niet meer bij. En dat is juist zo belangrijk.’

In de workshop van vandaag duiken Rutgers en IJsfontein verder in het onderwerp. Ze hebben in het verleden vaker succesvol samengewerkt. Zo maakten ze samen met SOA Aids Nederland de game ‘Can you fix it’ en de app ‘Beter in bed’.

‘Games lenen zich goed om voorlichting te geven op het gebied van seksualiteit en het past bij onze manier van communiceren’, vertelt Cense. ‘We willen seksualiteit positief benaderen en niet als iets waar je voor moet waarschuwen. Door games trek je hun aandacht, en maak je jongeren zelf een actieve speler. Dat zijn ze in het echt natuurlijk ook.’

Het doel is dus niet dat jongeren eerder het bed in moeten duiken. Wel hopen Vergouwen en Cense vandaag met de workshop iets te verzinnen waarmee je jongeren de boodschap geeft dat het oké is om te stuntelen. 

Lees meer

Lees meer over Gezond Opgroeien van U CREATE

Dame voor Can You Fix It