IJsfontein Homepage

19 december 2017

Eh, wat is een V-Plotter?

Een V-plotter is eigenlijk een soort verticale printer. Hiermee kan je afbeeldingen heel precies tekenen op grote oppervlakten, bijvoorbeeld een muur of een raam. 

Waarom hebben jullie dit gemaakt?

Omdat het kan. Of eigenlijk, omdat onze DIY master Joram van Loenen het kan. Uit interesse voor vorm en techniek is hij zijn eigen research & development project gestart. Hij heeft de onderdelen van de plotter eerst getekend en uit laten snijden op MDF. Vervolgens heeft hij de V-plotter onder andere met 2  spaflesjes en een boeddhabeeldje (contragewicht voor de marker) in elkaar gezet tegen een whiteboard. Een minicomputer stuurt de plotter aan.

De geplotte tekeningen kunnen bestaan uit lijnen (outlines) of gerasteriseerde bitmaps. De door Joram ontwikkelde tools zet het om tot iets wat de plotter begrijpt.

Voor de leken: een bitmap  is een plaatje dat uit bits is opgebouwd.  Dit is een van de manieren waarop een grafische afbeelding digitaal bewaard kan worden. De tekening wordt punt voor punt beschreven. Bij outlines of vectoren  wordt de afbeelding niet punt voor punt beschreven maar mathematisch. Hierdoor kunnen dit soort afbeeldingen oneindig geschaald worden.

Bekijk de V-plotter in actie

Lees meer op de site van Joram