IJsfontein Homepage

18 januari 2016

Je kent het vast wel, je begint met een project, je hebt veel ideeën en iedereen raakt enthousiast. Je krijgt nog meer ideeën. Het wordt groter en groter. Maar groter is niet altijd beter. En meer is niet altijd beter.

Keep it simple. Denk Dick Bruna. Wat heb je minimaal nodig om iets een beer te laten zijn?

We merken dat het in ieder project weer een uitdaging is om het klein te houden. Om steeds weer terug naar de essentie te gaan. Over and over again.

De afgelopen maanden hebben we dit gedaan bij iQuest, een leeromgeving op mobiel voor de Rabobank. Hierin blijven hypotheekadviseurs op een speelse manier up to date van alle steeds veranderende processen. De scrum methode heeft ons hierbij geholpen. Hoe we dit hebben gedaan?

scrummen

iQuest scrum team

1. Maak het klein

Knip het op in behapbare stukjes. Zo groot dat je iedere dag een stukje kan afmaken. Afmaken voelt lekker, geeft rust en motiveert: we hebben al wat!

2. Bedenk: wat wil je het allerliefst?

Van alle stukjes, bedenk: wat wil je het allerliefste? En wat daarna? En niet stiekem meerdere stukjes even belangrijk maken! Om te checken of je de goede volgorde hebt: stel je jezelf de vraag: stel we komen tot hier, hebben we dan de belangrijkste stukjes? Of willen we toch liever dit stukje in plaats van dat stukje?

3. Begin bij het belangrijkste

Waarom veel tijd besteden aan iets wat pas over een hele tijd aan de orde is? Of misschien wel nooit aan de orde zal komen? Besteed liever tijd aan het concreet maken van de belangrijkste stukjes. En laat de rest nog even voor wat het is. We weten voor nu genoeg, we willen iets met… maar wat precies, dat komt tegen die tijd wel.

4. Maak dat helemaal af

Ja helemaal! En ga dan verder met het volgende stukje. De “1 voor 1 regel” geeft een team veel focus. Continu switchen van taken kost stiekem zo veel tijd. We zijn helemaal niet gemaakt om te multitasken.

5. En mocht later toch blijken…

dat de beer er echt beter op wordt als hij een strik om heeft… dat kan altijd nog. De beer is er in ieder geval en kan geknuffeld worden.

 

Rose-Anne Dotinga is strategisch ontwerper en scrummaster bij IJsfontein. Daarnaast werkt ze als trainer op de ScrumAcademy.

 

 

keep it simple