IJsfontein Homepage

6 juli 2023

Steeds meer kinderen ontdekken plezier in lezen door educatief spel Letterprins: mijlpaal van 10.000 gebruikers bereikt

Het educatieve spel Letterprins is ontwikkeld door IJsfontein, in opdracht van de Radboud Universiteit en in samenwerking met wetenschappers uit verschillende vakgebieden. Letterprins stimuleert kinderen om leeskilometers te maken. Dat doen zij niet alleen, want ouders en verzorgers worden bij het spel betrokken om thuis leesplezier te beleven en samen succes te ervaren.

Donderdag 6 juli 2023 – Vandaag maakt Letterprins bekend de grens van 10.000 gebruikers te zijn gepasseerd. De nieuwste versie van het educatieve spel werd afgelopen najaar officieel gelanceerd door Prinses Laurentien en heeft in ongeveer acht maanden tijd een groot aantal kinderen én hun ouders weten te motiveren om meer te gaan lezen en het plezier in lezen te (her)ontdekken. Uit inzichten van de wetenschappers blijkt onder andere dat veel kinderen het spel bijna dagelijks blijven spelen als ze eenmaal begonnen zijn en stap voor stap een hoger niveau bereiken.

Esther Steenbeek, één van de ontwikkelaars van Letterprins en psycholinguïst aan de Radboud Universiteit en het Donders Instituut, vertelt:

“We horen terug van ouders dat kinderen door het spelen van het spel de bibliotheek willen bezoeken. Dat is ook één van de doelen die wij nastreven. De eerste resultaten overtroffen onze stoutste verwachtingen. Voor het hele team is het een droom die uitkomt: kinderen hebben daadwerkelijk lol om te leren lezen en maken zo de benodigde leeskilometers. We blijven het spel door ontwikkelen om nog meer kinderen en hun ouders te motiveren om te lezen.”

Inzichten vanuit de wetenschap

Het spel laat kinderen niet alleen het plezier in lezen ontdekken, maar leidt ook tot waardevolle inzichten voor de wetenschap. Deze inzichten worden verzameld door de Radboud Universiteit, het Donders Instituut, het Behavioural Science Institute en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek en daaruit blijkt:

  • Er is een vaste gebruikersgroep van ruim 5000 kinderen die het spel regelmatig speelt (gemiddeld elke dag of om de dag) gedurende 3 tot 7 maanden. Het komt amper voor dat zij een paar dagen of een week stoppen met het spel. Als dat wel zo is, dan pakken zij hun oude ritme snel weer op.
  • Spelers die het spel vrijwel dagelijks spelen, blijven het ook daadwerkelijk spelen als ze eenmaal zijn begonnen.
  • Naarmate kinderen beter worden in Letterprins kunnen zij opdrachten uitvoeren die steeds uitdagender worden. Zo boeken zij stap voor stap vooruitgang. In de oefeningen werken kinderen aan vlotte woordherkenning, betekenis en begrip: de basiselementen die nodig zijn om goed te kunnen lezen.
  • Data laten zien dat een groep van bijna 1500 kinderen het spel bijzonder toegewijd speelt. Zij spelen elke dag meerdere oefeningen en hun prestaties zijn sterk toegenomen in alle vier de categorieën waarin de opdrachten zijn ingedeeld. Zo bereiken zij opdrachten van een hoger niveau en ook gaat de moeilijkheidsgraad omhoog.

Wetenschappelijke studie door het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek

Ouders kunnen met hun kind meedoen aan wetenschappelijk onderzoek van het Max Planck Instituut. In dit onderzoek wordt DNA verzameld van kinderen die de Letterprins-app gebruiken om te oefenen met lezen, die in hun eigen tempo en op hun eigen manier leren lezen. Door DNA te verzamelen kunnen wetenschappers onderzoeken hoe DNA-factoren gezamenlijk het tempo en traject van het leerproces beïnvloeden en welke processen in de hersenen betrokken zijn bij het leren lezen.

Over het spel

Letterprins is gratis beschikbaar en kan thuis worden gespeeld. In het spel raakt de Letterprins zijn letters kwijt in een kleurrijk kasteel en spelers helpen hem met het terugvinden van deze letters. In iedere toren stuiten zij op oefeningen die zijn afgestemd op hun leesniveau en het spel volgt bovendien wat kinderen al kunnen. Ook kunnen zij boekentips verdienen die linken naar de jeugdbibliotheek. Hiermee worden kinderen aangespoord om de bibliotheek en de rijkdom van verhalen te ontdekken.

Links: