IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Radboud Universiteit

Lezen is belangrijk. Misschien wel het belangrijkste dat je kind leert op school. Daar is veel oefening voor nodig. Die leeskilometers kunnen niet allemaal in de klas gemaakt worden. Daarom ontwikkelde IJsfontein in opdracht van de Radboud Universiteit het spel Letterprins. Waarbij kinderen thuis spelenderwijs leeskilometers maken en hun technische leesvaardigheden vergroten.

Alle letters kwijt…

Door een verkeerde toverspreuk zijn alle letters uit de boeken van de Leesbeestjes verdwenen. Aan jou en de Letterprins de taak om al deze letters weer terug te vinden. In het kasteel zweven allemaal letters, en door oefeningen te doen, verdien je nog veel meer letters. Bij elke 100 letters die je verdient, krijgen de leesbeestjes weer een boek terug in hun bibliotheek.

Samen spelen

Naast het verbeteren van het technisch lezen en leeskilometers maken, willen we kinderen en ouders met Letterprins vooral laten merken dat lezen leuk is. Er is daarom veel energie gestopt in de uitstraling van het spel. Een verrassende, sprookjesachtige wereld waar je samen met je kind elke dag 10 -15 minuten kunt besteden aan het leren lezen

Growth mindset

De feedback die door de game gegeven wordt en de tips die tijdens de ouderavonden meegegeven worden bevorderen een growth mindset bij kinderen. Zo verdien je voor elke oefening letters, onafhankelijk van hoe goed je het gedaan.

Zes verschillende oefeningen

In het spel zitten zes verschillende oefeningen verdeeld over 7 levels. Aan het begin van elk level leer je als kind welke letters er aan bod komen. Ken je een letter nog niet, dan kun je deze eerst nog oefenen. Daarna komen ook de andere oefeningen, waar in woorden gemaakt worden met de letters die je tot dan toe kent.

Spelenderwijs leer je steeds meer letters en worden de woorden die worden aangeboden steeds langer. Naast het woorden oefenen, zijn er ook oefening die het leesbegrip, de woordherkenning en de woordenschat bevorderen. Letters, woorden, grappige zinnen. Het spel volgt wat het kind al kan. En helpt om, stap voor stap, net iets beter te worden.

Lettertuin

Naast de oefeningen in het kasteel is er ook nog een lettertuin, waar alle letters die je hebt geleerd zichtbaar zijn. Door op een letter te klikken, hoor je hoe hij moet klinken.

Extra oefeningen voor moeilijke letters

Naast de oefeningen in het kasteel, zijn er ook oefeningen in het huis van de leesbeestjes. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de theorie van het Geheugenpaleis. Door op een andere manier te oefenen met de moeilijke letters d, eu en ui hopen de onderzoekers van het Radboud hier een positief resultaat uit te kunnen halen.

Samenwerking

Voor de ontwikkeling van Letterprins werkte we samen met onderzoekers van de Radboud universiteit en orthopedagogen van OPM Nijmegen. Voor de aansluiting bij scholen en ouders werkten we ook samen met Stichting Sardes en Stichting lezen.

Tussentijdse resultaten

Ruim een half jaar na de lancering zijn er 10.000 accounts en een groep van 2500-3000 kinderen dat het elke week speelt. Verder zien we dat 1774 kinderen het spel dagelijks (!) blijven spelen als ze eenmaal begonnen zijn (3-7 maanden aan één stuk). Spelers krijgen steeds uitdagendere oefeningen aangeboden en maken zich zo het lezen stap voor stap eigen. Ouders laten ons weten dat hun kind de bieb heeft ontdekt door Letterprins te spelen. Kortom, onze eerste resultaten laten zien dat het zich loont om Letterprins samen met je kind te spelen. Het hele nieuwsbericht lees je hier: 10.000 gebruikers Letterprins!

www.letterprins.nl
Lees meer: Letterprins heeft twee Digital Impact Awards gewonnen

Contact

Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie of kunnen betekenen? Neem contact op met ons of bel 020 33 00 111