IJsfontein Homepage

31 oktober 2016

Wat is Ludodidactiek?

Ludodidactiek gebruikt principes uit gamedesign om leerervaringen te ontwerpen. Het doel? Op zoek gaan naar intrinsieke motivatie en nieuwsgierigheid. Het onderwijs wordt zo ontworpen dat de leergierigheid van leerlingen wordt geprikkeld.  Zij gaan dan vanzelf een beroep doen op de expertise van de docent. Ludodidactiek roept passie voor leren op. Bij Ludodidactiek is dan ook niet de kennisoverdracht door een docent het vertrekpunt, maar het gewenste gedrag van leerlingen.

Zomercursus Ludodidactiek

Tijdens de zomercursus maak je een prototype voor een educatieve toepassing in een les, een vak, of een andere overdrachtssituatie op het werk. Dat prototype is analoog (dus geen digitale game) en wordt met de andere deelnemers getest en verbeterd. Als educator ontwerp je bijvoorbeeld een museumspel, als muziekdocent in het VMBO een oefening voor muziekonderwijs, als trainer in de zorg of het bedrijfsleven ontwerp je een traject waarin jij en je collega’s specifieke kennis kunnen delen of met intervisie aan de slag gaan.

Je leert Ludodidactiek breed in te zetten, zowel toegespitst op een bepaald onderwerp als voor het ontwerpen van educatie in het algemeen. Na de cursus ben je bekend met verschillende relevante gameprincipes en weet je hoe je die kan toepassen in onderwijsontwerp. Je sluit de zomercursus af met een Certificaat Ludodidactiek niveau 1.

Impressie van afgelopen jaar

Daar wil ik meer over weten

Meer informatie over de cursus en aanmelding is de vinden op de website van het HKU

Cursisten bouwen een prototype