IJsfontein Homepage

3 april 2023

Toen de wereld klein werd door corona, kwam ik net terug van het grootste avontuur van m’n leven. Ik liep de Appalachian Trail door de Verenigde Staten, 3600 kilometer door de bergen. In m’n eentje met een tent en een rugzak.

De tocht voelde als een spannend spel

Een spel dat me uitdaagde (wéér een berg), vrijliet (dwars door de rivier kan ook), vertrouwen gaf (ben net een berggazelle), focus gaf (dagdromen = struikelen over een boomstronk), verbond met iets groters (de natuur) en een episch einddoel had (de top van Mount Katahdin in Maine). Ik moest en zou daar komen. Niet omdat daar iets vanaf hing, ik me anders een loser zou voelen, nee, puur omdat ik dat zelf wilde.

Waarom?

Omdat de ervaring zelf belonend was

Een goed spel geeft geen beloningen, het is belonend. Door uitdaging te bieden, vrijheid en vertrouwen, betekenis en verbinding. Daardoor wil je spelen. En leer je.

Wat spel is voor de een, is dat niet voor de ander

Net zoals niet iedereen staat te springen om een halfjaar af te zien in de bergen, werken niet alle spelelementen gelijk voor iedereen. Spel is subjectief. De kunst is om spelelementen in te zetten die betekenisvol zijn. En dat is voor iedereen verschillend.

Daarom stemt UpTrek spelelementen af op persoonlijkheidskenmerken

Dit gebeurt op basis van een spelerstype-test, die mensen maken voordat ze een training in UpTrek gaan doen. Spelerstypen staan voor de verschillende motivaties die mensen kunnen hebben om te spelen. Er zijn er zes: de philantropist, free spirit, achiever, player, socializer en disruptor.

Voor philantropists en socializers is interactie het belangrijkst. Maar waar de philantropist vooral anderen wil helpen, een ‘mentor’ wil zijn, gaat het de socializer meer om (gelijkwaardig) communiceren en samenwerken.

Achievers en players willen allebei presteren maar hun drijfveer verschilt. De achiever wordt gemotiveerd door meesterschap en wil zichzelf constant verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan schaken. De player vindt vooral beloningen en het eindresultaat belangrijk. Denk aan oom Harrie die gewoon een potje ‘Mens erger je niet’ wil winnen om daarna tevreden met een biertje op de bank te ploffen.

Voor free spirits en disruptors staan autonomie en zelfexpressie op één. Terwijl de free spirit binnen de kaders van het spel blijft, gaat de disrupter juist dáár waar het schuurt. Neem The Sims, een typisch free-spirit spel om je eigen wereld en personages te creëren. De disruptor? Dat is die persoon die speciaal een zwembad bouwt om iedereen te laten verdrinken…

Jouw spelerstype bepaalt welke spelelementen je motiveren óf juist in de weg zitten.  Zo kunnen punten belonend zijn voor een player, maar een free spirit juist irriteren. En zo wil een disruptor kunnen experimenteren met ethiek, terwijl een socializer vooral veel wil samenwerken. Kortom, door spelelementen af te stemmen op iemands persoonlijkheid, krijgt spelen betekenis.

Dan slokt het je op

En vergeet je alle ruis. Je vergeet dat je doorweekt bent, rilt van de kou, je enkel nét iets te vaak verzwikt… Het enige wat ertoe doet is dat je op de top staat van Mount Washington in volle storm. En het overweldigende besef dat je iets onvergetelijks meemaakt.

Nieuwsgierig geworden naar UpTrek?

Saskia Kuin vertelt je er graag meer over. Of bezoek ons op het Next Learning Event op 18 april in Den Bosch en ontdek jouw eigen spelerstype. Voor een onvergetelijke beleving heb je geen bergen nodig. Alleen een UpTrek account.

door Julia Oostdam – content creator bij IJsfontein