IJsfontein Homepage

12 december 2013

Vanaf vandaag is de Tumblies game, gebaseerd op de gelijknamige televisieserie, te downloaden in de iTUNES app store. De game is bedoeld voor kinderen van 2 tot 6 jaar en ontwikkeld met behulp van een subsidie van het Europese- en het Nederlandse Mediafonds. Fantasie, creativiteit en vrij spel staan centraal in deze game waar voor het eerst de ‘magische grens’ van televisie wordt doorbroken. Na het bekijken van een aflevering stapt het kind in de wereld van de Tumblies en mag het zelf aan de slag. Hoe ziet dat eruit? bekijk hier de trailer!

‘Nieuwsgierigheid wordt beloond, niet het resultaat’

‘De bedenkers en ontwikkelaars van de televisieserie behoren tot de besten in hun vakgebied. Zelfs de muziek van de Tumblies is door een prijswinnende componist en arrangeur gemaakt. De game kon daar uiteraard niet op achterblijven’, vertelt Evert Hoogendoorn, gamesdesigner bij IJsfontein en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.  ‘Helaas zijn er in Nederland maar weinig verantwoorde apps voor kinderen die ook nog leuk zijn om te spelen. Bij de ontwikkeling zijn we echt uitgegaan van hoe een kind speelt, leert en ontdekt.  Goed of fout speelt geen rol, je hebt iets geprobeerd en dat is goed. Nieuwsgierigheid en ‘uitproberen’ wordt beloond, niet het resultaat’ .

Export

Zoals het er nu naar uitziet, is de Tumblies game en serie, volledig ontwikkeld en bedacht door Nederlandse partijen, in 2014 ook in Turkije, Israël, Indonesië, Italië, Zuid Korea, en Canada te zien en te spelen. Daarnaast wordt begin volgend jaar ook het Tumblies pretboek uitgebracht en komt er educatief materiaal voor kinderdagverblijven en kleuterscholen beschikbaar. ‘Bij al het materiaal wat we ontwikkelen staat de kwaliteit en de aansluiting bij de ontwikkeling van het kind bovenaan. De Tumblies zijn de nieuwe Teletubbies, maar dan Dutch design, educatiever en minder irritant voor de ouders’,  aldus Ramon Verberne van il Luster, geestelijk vader van de Tumblies.

Geen naam, geslacht of ras

De game is zo ontworpen dat een kind echt vrij kan experimenteren en zijn eigen spel kan maken. Verberne: ‘De Tumblies hebben bewust geen naam, geslacht of ras. Ze hebben geen huis en spreken geen taal. Niets is nog ingevuld, dat mogen de kinderen zelf doen. Dit was het centrale uitgangspunt  van de serie en nu ook van deze game. De speler heeft vrij spel in een virtuele wereld en kan zijn of haar creativiteit en inventiviteit de vrije loop laten.

Educatief

Tijdens de ontwikkeling  van de game is veel aandacht besteed aan het educatieve aspect en de aansluiting met de belevingswereld van het kind. De game stimuleert creativiteit en de fijne motoriek. Daarnaast leert een kind spelenderwijs hoe natuurwetten werken. De game is geheel taalloos en daardoor ook door kleine kinderen zelf te bedienen.

De game is in Nederland gratis en op dit moment alleen beschikbaar voor de iPad.

tekst