IJsfontein Homepage

17 augustus 2014

Bewezen effectiviteit is belangrijk in de gezondheidszorg. Niet alleen voor medicijnen en behandelingen, maar ook voor serious games die worden gebruikt als trainingstool, voor voorlichting of ter ondersteuning van een behandeling. Onze projecten voor de medische sector worden daarom uitvoerig getest, voordat ze op grote schaal worden ingezet. Om deze evidence based manier van werken ook bij andere projecten te introduceren, heeft IJsfontein nu een eigen Playlab ingericht.

Ontspannen setting

Door de jaren heen hebben wij diverse methoden ontwikkeld om al vroeg in het proces te toetsen, welke elementen van een concept goed werken en welke moeten worden bijgestuurd. Een van die methoden is het organiseren van een playtest. Gebruikers spelen met een papieren of digitaal prototype (op PC, tablet of smartphone) in de ontspannen setting van een huiskamer. In een andere ruimte kunnen opdrachtgever en ontwikkelaars middels van een livestream volgen wat er gebeurt en hoe iemand reageert. Zo kunnen ze niet alleen zien op welke knoppen er wordt geklikt, maar ook wat de reactie is van de tester.

Gebruiksvriendelijk eindresultaat

Vaak wordt tijdens een playtest direct duidelijk waar de sterke en zwakke punten liggen en wat belangrijk is in de volgende fase van ontwikkeling. Het gaat in het Playlab niet om het testen van de techniek (werkt het programma), maar om het  testen met gebruikers (heeft het programma de gewenste uitwerking). Hoe gaan gebruikers om met de ontwikkelde website, game of app? In het begin van een project kijken we vooral of mensen begrijpen wat de bedoeling is, plezier beleven aan en het nut inzien van de applicatie. In latere projectfases gaat het meer om de mate waarin de doelstelling wordt bereikt en om de gebruiksvriendelijkheid. Testen met gebruikers blijkt zonder uitzondering van toegevoegde waarde.

Officiele opening deze herfst

Genoeg redenen voor ons om onze kelder om te bouwen tot een volledig uitgeruste testruimte: het Playlab. Het lab is ingericht door de mensen van Valsplat, de Nederlandse expert op het gebied van user testing. Op dit moment worden de laatste puntjes nog op de i van ons Playlab gezet en draaien we een aantal pilots. Deze herfst wordt het Playlab officieel geopend. Stuur een mailtje naar info@ijsfontein.nl als je hiervoor een uitnodiging wilt ontvangen.

Testers gezocht

Ook zijn we altijd op zoek naar mensen die het leuk vinden om onze applicaties te komen testen. We zoeken naar alle leeftijden en achtergronden, echte gamers en mensen die nooit gamen. We nodigen je alleen uit voor projecten die bij je passen en je kunt per project beslissen of je mee wilt doen of niet. Voor de testers ligt er altijd een bedankje klaar in de vorm van een cadeaubon. Ook om je aan te melden als tester kun je een mailtje sturen naar  info@ijsfontein.nl.