IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: De Familie

Vooroordelen en ideeën over ‘de ander’, bijna iedereen heeft ze. Soms zijn ze zichtbaar en soms onder de oppervlakte. Ideeën waarvan we soms tot onze schrik ontdekken dat ze er zijn, omdat ze niet stroken met ons zelfbeeld. Het platform is opgezet naar aanleiding van de nieuwe documentaire van Sunny Bergman over onbewust racisme ‘Zwart als roet’. Onderhuids daagt uit de blik op jezelf en de samenleving te richten. IJsfontein ontwikkelde het platform.

IAT Test

De basis van het platform is de impliciete associatie test (IAT).  De IAT is oorspronkelijk ontwikkeld door Harvard en is nu aangepast aan de Nederlandse context.  De test laat zien of je een onbewuste voorkeur hebt voor een lichte of donkere huid. Veel mensen zijn geschrokken door de uitkomst. ‘Ja maar’ en ‘en nu’ zijn veelgehoorde reacties. Op de website worden deze tegenargumenten benoemd en bediscussieerd. Doel is om mensen bewust te maken van hun voorkeuren en niet om ze te vertellen hoe ze iets moeten doen.  Het platform schetst de context waarin deze discussie plaatsvindt en geeft  een overzicht van alle live debatten en events naar aanleiding van de campagne. Ook de documentaire Zwart als Roet van Sunny Bergman over onbewust racisme is vanaf het platform te bekijken. De IAT test speelde een belangrijke rol in haar zoektocht naar onbewust racisme.

Streepje Voor

Naast de IAT test is er ook een korte online test ontwikkeld die de invloed van huidskleur en afkomst op alledaagse situaties onderzoekt. Centrale vraag: heb jij een streepje voor op anderen, of begin je met een achterstand? Streepje Voor bestaat uit tien vragen, over thema’s als etnisch profileren, onderwijs, arbeidsmarkt en kwetsende opmerkingen. Aan de hand van je antwoorden krijg je een indicatie van jouw positie in de Nederlandse samenleving. Vervolgens kun je jezelf met anderen vergelijken: wat betekent het om in Nederland een bepaalde huidskleur of afkomst te hebben?  Na afloop wordt je uitgenodigd om  je foto te uploaden en je resultaat te delen op social media.

Verder lezen?

Lees meer in het blog

Contact

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen? Stuur ons een mail of bel ons op 020 33 00 111.