IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Radboudumc

Bij spoed moeten mensen snel de juiste zorg krijgen die ze nodig hebben. Om de beperkte capaciteit van spoedzorg goed en veilig te kunnen organiseren, wordt triage toegepast. Het doel van triage: met een beperkt aantal vragen een zo goed mogelijk beeld krijgen van de hulpvraag van de patiënt. Hoe kunnen we huisartsen en triagisten op een leuke manier laten oefenen met dit beoordelings- en beslisproces?

In de Triage Game ga je als triagist aan de slag op de huisartsenpost.  Een bezorgde moeder belt over haar koortsige peuter; een verlegen man belt over een pijnlijke brandwond; een jonge man heeft keelklachten. Aan jou de taak om goede vragen te stellen en zo snel mogelijk te bepalen met welke urgentie en door welke zorgverlener de patiënt moet worden gezien (of niet). Aan het eind van het gesprek zie je je score; heb je de juiste vragen gesteld en de juiste vervolghandelingen ingezet?

De totale game duurt ongeveer 60 minuten en kan altijd opnieuw worden gespeeld. Je kunt de game op 3 levels spelen en per level help je vier patiënten. Wil je tussendoor stoppen? Geen probleem, de game onthoudt waar je bent gebleven.

Het initiatief en de inhoudelijke expertise komen van huisartsen verbonden aan de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Wij ontwikkelden de game en Schola Medica is als eigenaar verantwoordelijk voor beheer en onderhoud. De Stichting Nederlandse Triage Standaard zorgt voor updates van de game.

Als huisarts word je opgeleid om zo goed mogelijk een diagnose te stellen. Het bepalen van de urgentie is echt een andere tak van sport, waarvoor je als huisarts nauwelijks wordt opgeleid maar wel eindverantwoordelijk bent. – Boukje van Dijk.

Via Schola Medica en Huisartsenopleiding Nederland krijgt de Triage Game een vaste plek in het landelijk onderwijs.

Resultaten na 3 maanden live

Judith Elsinga van ScholaMedica over de gebruikerscijfers. “De game is sinds de lancering op 15 maart 12.000 keer gespeeld, dus daar zijn we heel blij mee.” Ook buiten de aios cursus wordt de game gebruikt. André Matera van de medische uitgeverij Prelum is enthousiast over de game. “Prelum voorziet zorggroepen van unieke online leeromgevingen. Triagisten van Arts en Zorg gaven aan dat Triage the game bestond en zo ging het balletje rollen. Sinds begin mei is de game beschikbaar voor alle medewerkers van Arts en Zorg en de GZA via hun eigen online academie. We zijn blij dat we deze innovatieve game in ons onderwijs mogen gebruiken.”

Meer weten? Lees hier het volledige bericht op de website van het RadboudUmc of neem een kijkje op Triage Game!