Opdrachtgever: Radboudumc
Snel, nauwkeurig en veilig beslissen op de huisartsenpost en bij spoed in de dagpraktijk zorgt ervoor dat patiënten zo snel mogelijk de juiste (spoed)zorg krijgen. Hierdoor kan de doorstroming in de hele zorgketen efficiënter verlopen. Zeker bij de beperkte capaciteit die er is. Samen met Boukje van Dijk van het Radboudumc hebben we een triage game ontwikkeld. Speciaal voor huisartsen en triagisten die zich in dit beoordelings- en beslisproces (triage) willen verbeteren.De Game
De Triagegame.nl is de eerste webbased en open source scholingsgame binnen de spoedzorg. Het is bedoeld voor iedere huisarts en triagist die het triageproces wil begrijpen of zich hierin wil verbeteren. De game is gebaseerd op de Nederlandse Triage Standaard (NTS). In de game leer je spelenderwijs en in een levensechte setting, hoe triage werkt, welke vaste criteria aan bod komen en wat potentiële valkuilen zijn.
Aan de slag
In de Game ga je als triagist aan de slag en nemen we je mee in de denk- en beslisroute van de triagist. Een patiënt belt met een hulpvraag en jij stelt een aantal vragen (triage) om snel te bepalen met welke urgentie en door welke zorgverlener de patiënt moet worden gezien (of niet). Aan het eind van het gesprek krijg je de ‘score’ te zien; heb je de juiste vragen gesteld en de juiste vervolghandelingen ingezet?
De totale Game duurt ongeveer 60 minuten en kan je meerdere keren doorlopen. De game heeft 3 levels met elk vier patiënten.
Wel eindverantwoordelijk, nauwelijks geschoold
Initiatiefnemer van de Game is huisarts Boukje van Dijk. Naast haar baan als huisarts is zij curriculumcoördinator van de vervolgopleiding tot huisarts aan het Radboudumc. Boukje heeft vaak dienst op de huisartsenpost en is o.a. eindverantwoordelijk voor het werk van de triagisten.
“Als huisarts word je opgeleid om zo goed mogelijk een diagnose te stellen. Het bepalen van de urgentie is echt een andere tak van sport, waarvoor je als huisarts nauwelijks wordt opgeleid maar wel eindverantwoordelijk bent. Bovendien is een goedlopend triageproces van groot belang voor het functioneren van de hele spoedzorgketen. Dit vraagt snelle en goede triage zonder dat patiëntveiligheid in het geding komt. Soms bellen patiënten met vragen die echt zonder risico kunnen wachten tot de volgende dag, zodat ze bij de eigen huisarts kunnen worden behandeld, denk hierbij bijvoorbeeld aan klachten van overmatig oorsmeer of onveranderde chronische klachten, zoals aanhoudende lage rugpijn…….”
Lees hier het volledige bericht op de website van het RadboudUmc of neem een kijkje op Triage Game!