IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Zilveren Kruis

Vermoeidheid, gejaagdheid, slecht slapen of stressklachten. Probleemdrinkers komen vaak met vage klachten naar de huisarts. Van de 200 zware drinkers die een gemiddelde huisartspraktijk telt wordt daarom vaak maar 10% herkend als probleemdrinker. Om overmatig middelengebruik eerder te signaleren en patiënten inzicht te geven in hun eigen gebruik ontwikkelde IJsfontein, in samenwerking met Jellinek en Tactus, de website POHverslaving.nl, en de app Middelen Meter.

Hoe veel en hoe vaak drink ik eigenlijk precies?

Dit is voor veel mensen een moeilijk te beantwoorden vraag, en de hoeveelheid wordt vaak sterk onderschat. Met de Middelen Meter app kunnen patiënten dagelijks bijhouden wanneer en hoe vaak ze alcohol, tabak, cannabis en/of benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen) gebruiken. Zo krijgen ze inzicht in hun gebruikspatronen.

Iedere dag bijhouden. Hoe houd je dat vol?

Motivatie hangt direct samen met het gevoel van voortgang. In een traject van enkele weken is het vaak lastig om dat gevoel vast te houden. In de app ligt daarom veel nadruk op progressie. De gebruiker kan zichzelf heldere doelen stellen en wordt beloond als hij zijn gebruik gedurende deze hele periode bijhoudt. Inzicht geven in de progressie zorgt ervoor dat de patiënt zich gesterkt voelt om het registeren vol te houden.

Mag ik u een paar vragen stellen?

De app geeft inzicht in gebruikspatronen, maar een patiënt direct vragen naar zijn of haar gebruik blijft voor veel praktijkondersteuners huisarts GGZ (POH-GGZ) lastig. De website POHverslaving.nl neemt drempels weg die het bespreekbaar maken van verslaving nu vaak in de weg staan. Een interactief stappenplan ondersteunt de POH om tijdens het consult het middelengebruik te signaleren en verandering te realiseren. De website biedt verder informatie over de relatie tussen klachten en middelengebruik, met praktische screeners om het gebruik voor de patiënt en POH inzichtelijk te maken. Patiënten worden zo begeleid naar de meest passende hulpverlening.

Contact

IJsfontein heeft ruime ervaring met projecten in de zorg. Staat jou organisatie ook voor een uitdaging? Neem contact met ons op: 020 33 00 111 of stuur ons een mail