IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Emily State Garden

Rondlopen in het paradijs. Wie wil dat niet? In de tentoonstelling The story of Gardening kan het. Verborgen in oude bossen, vormt Landgoed Somerset het decor van een bijzondere ervaring waarin bezoekers worden meegenomen naar paradijselijke tuinen van over de hele wereld. In samenwerking met Kossmann De Jong ontwierp en ontwikkelde IJsfontein de interactieve elementen van deze zintuigelijke tentoonstelling.

Wandel door 9 verschillende tuinen

Het woord ‘tuin’ komt uit de Indo-Germaanse taal en betekent letterlijk ‘afgesloten gebied’. Dit gegeven vormt de hoofdstructuur van de tentoonstelling: een enorme groene haag waarin negen verschillende tuinen zijn verborgen. Door openingen in de heg stap je telkens een andere wereld binnen.

Unieke location based ‘guide’

Elke bezoeker krijgt een multimediale guide met koptelefoon mee. Deze guide is jouw persoonlijke gids en is locatie bepaald. Dat betekent dat je als bezoeker informatie krijgt aangeboden afhankelijk van de locatie waar je je bevindt. Wat je ziet sluit dus naadloos aan op wat je hoort. Bovendien biedt de gids je op precies het juiste moment de mogelijkheid om mee te doen aan de interactives. Zo worden bezoekers moeiteloos ondergedompeld in ‘the Story of Gardening’. De guide biedt bovendien verschillende lagen informatie. Je bepaalt dus zelf hoe diep je in de materie wil duiken.

Interactives

Naast de tuinkamers zijn er verschillende exhibits en interactives waarin de basiselementen van tuinieren aan bod komen: aarde, atmosfeer, planten, dieren en kleuren. Voor deze exhibits hebben we meerdere interactives ontworpen waarin alle zintuigen worden aangesproken.

Communiceren met zand

In de exhibit aarde leer je bijvoorbeeld de ‘wetenschap’ van de bodem begrijpen door letterlijk in het zand te graven en op zoek te gaan naar verhalen. Door het zand van de ene plek naar de andere te verplaatsen communiceer je met het spel en leer je over verschillende grondsoorten, meststoffen en de behoeftes van planten.

Dieren en kleuren

In de exhibit dieren luistert de bezoeker naar verhalen van dieren in de tuin. Bijen, wormen, salamanders en vogels vertellen wat ze in de tuin doen, wat hun invloed is en hoe ze de tuin gebruiken voor voedsel en onderdak. De verhalen worden verteld vanuit het perspectief van het dier. Door raadsels op te lossen en goed te kijken komt de bezoeker erachter welke rol een dier vervuld in de tuin. In de colour exhibit scrollen bezoekers door de jaargetijden en zien ze planten en kleuren veranderen. Ze ervaren ook hoe die verschillende kleuren invloed hebben op het ontwerp van de tuin.

Wereldtuinen in VR

Tuinen zijn overal, ieder continent heeft zijn eigen klimaat, beperkingen, mogelijkheden en stijl. Met VR wandel je door wereldberoemde tuinen over de hele wereld zoals de Tivoli tuinen in Rome of de Monet tuin in Giverny.

Tuingereedschap

Op de lange achterwand is een fantastische verzameling tuingereedschap tentoongesteld. Bezoekers kunnen hier interactief mee aan de slag en zo achterhalen welk gereedschap in welke tijd voor welk doel werd gebruikt.

Zelf ervaren?

De tentoonstelling is te bekijken in the Newt in Somerset in Engeland