IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Samen Dementievriendelijk

Dementie komt steeds vaker voor. Veel mensen die dement zijn willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Maar daar hebben ze wel hulp en begrip uit hun omgeving voor nodig. In opdracht van ‘Samen Dementievriendelijk’ ontwikkelden wij een platform om Nederland Dementievriendelijk(er) te maken. 

Hoe werkt het?

Op het platform worden verschillende trainingen aangeboden. De basistraining is voor alle Nederlanders. Met behulp van 4 interactieve video’s leer je dementie herkennen en leer je hoe je moet handelen.

In de video’s wordt je geconfronteerd met een dement persoon. Er is niemand anders. Jij bent de enige die kunt helpen. Wat ga je doen? Op vier momenten in de video maak je een keuze. Aan de hand van jouw keuze wordt de persoon meer verward of juist minder.  

Belangrijker dan dat mensen wéten hoe ze moeten handelen is dat mensen na de training dúrven te handelen. We hebben daarom bewust voor situaties gekozen waarin de speler de enige is die iets kan doen en wel over moet gaan tot actie. 

Branche specifieke training

Naast de basistraining hebben we ook branche specifiek trainingen ontwikkeld voor mensen die vanwege hun werk meer kans hebben om met demente personen in aanraking te komen. Denk aan supermarktpersoneel, baliemedewerkers bij de gemeente en hulpdiensten zoals stadswacht en politie etc. Bedrijven kunnen de training aanvragen voor hun personeel.

Netflix gevoel

De basistraining is bedoeld voor alle Nederlandse en bovendien vrijwillig. Het was daarom erg belangrijk dat het aantrekkelijk is om te maken. Zo is er veel aandacht gegaan naar de kwaliteit van de films: het scenario, de acteurs en de beeldbewerking en een goede flow.  De speler wordt zo als vanzelf verleid alle vier de scenario’s te spelen en niet halverwege te stoppen: het Netflix gevoel. 

Bottom-up

Op het platform spreken we bedrijven aan om hun personeel te trainen in dementievriendelijkheid. Maar ook particulieren kunnen initiatieven starten. Naast dat ze zelf de training kunnen volgen, worden ze ook uitgenodigd om zelf teams te maken. Bijvoorbeeld met je buren, je voetbalteam , je familie of je collega’s.