IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Afrika Museum

Rhythm & Roots is een tentoonstelling die gaat over muziek. De tentoonstelling toont onder andere de invloed van Afrika op de muziekgeschiedenis. IJsfontein ontwikkelde een interactive muziekvloer waarmee bezoekers zelf muziek kunnen maken

Op de van Rhythm & Roots muziekvloer staan acht Afrikaanse instrumenten centraal. Deze instrumenten hangen aan het plafond.  Daaronder zijn acht interactieve trommels geplaatst met daarboven een speaker. Als je onder de instrumenten doorloopt hoor je ze boven je en wordt je uitgedaagd om mee te doen.

Drie lagen van muziek

De muziek is opgebouwd uit 3 lagen. Als een bezoeker een instrument activeert begint de muziek te spelen. Op het moment dat een andere bezoeker een instrument activeert start deze op de plek in de compositie waar de andere instrumenten ook waren. Je maakt dus altijd samen muziek.

Je kunt ook ritme maken. Dit wordt gemixt met het gecomponeerde ritme uit laag 1. Speel mee met de muziek,  voeg iets toe of rommel er gewoon een beetje door heen.

Tot slot is er nog een laag. Als er meerdere instrumenten zijn geactiveerd speelt er een solist mee. Deze zorgt dat er echt muziek ontstaat. En geen zorgen over de zuiverheid: de installatie is zo gemaakt dat je altijd in de juiste toonhoogte zit.

Chronologische reis door de muziek

Tijdens het muziek maken ontwikkelt de compositie zich langs verschillende stijlen. Van slavenlied,  dixyland en Jazz naar  een recenter stijl zoals hip hop. Zo maken de spelers een chronologische reis door de muziek, waarin de instrumenten gelijk blijven door de stijlen heen. Terwijl het tempo en de basis van de ritmes gelijk blijven, nemen kleine variaties in de ritmes en variatie in het solo-instrument je mee van de ene naar de andere stijl.

Rhythm & Roots beleven

Je kunt de interactieve installatie uitproberen in het Afrika museum.

 

Contact

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen? Stuur ons een mail of bel ons op 020 33 00 111.