IJsfontein Homepage

2 september 2022

Hoe vervelend is het als mensen over jou praten terwijl je naast ze zit? Hoe voelt het als je dochter boos wordt omdat je haar niet herkend? En wat doe je als je er voor de derde keer achter komt dat je al melk had gehaald?

Kortom: hoe voelt het om dementie te hebben?

Om dat te ervaren ontwikkelde IJsfontein in 2012 Into D’mentia: een container ingericht als huiskamer en voorzien van onzichtbare techniek. Eenmaal in de container worden bezoekers in de huid geplaatst van een persoon met dementie. Deze ervaring helpt hen om daarna betere (mantel)zorg te kunnen verlenen. In 2021 vertaalden we deze ervaring samen met o.a. Wina Smeenk naar een VR beleving. In plaats van één container die door het land reist zijn er nu honderden VR-brillen die overal worden ingezet.

En om die beleving draaide het tijdens de tweede IJscursie.

Empathisch design

De IJscursie vond plaats bij ons op het Marineterrein. Raimond Reijmers, hoofdontwerper en strateeg op het project ging in gesprek met onze gasten en vertelde over dit bijzondere en zeer succesvolle project. Raimond heeft een liefde voor theater én persoonlijke ervaring als mantelzorger van een naaste. In dit project kwam al zijn ervaring samen.

Into D’mentia is een prachtig voorbeeld van empathisch design legt Raimond uit. ‘Bij empathisch design gaat het erom dat je als ontwerper een diep begrip ontwikkelt voor de mensen uit de doelgroep.’ In dit geval gaat het niet alleen om de doelgroep, mantelzorgers en verzorgenden uit een verpleegtehuis, maar vooral om het onderwerp: dementerenden. Door in detail te begrijpen wat iemand die moet leven met dementie ervaart, wordt het mogelijk een beleving te ontwerpen die de gebruiker echt raakt.

En dat deed het

Na de toelichting van Raimond gaat de hele groep naar de voormalige ‘schietbaan’ van het Marineterrein. In deze ruimte krijgen alle aanwezigen een VR-bril op. Ruim 20 minuten worden ze ondergedompeld in de wereld van een persoon met dementie. Na afloop is het stil. De ervaring roept emoties op en zoals gehoopt vooral meer begrip voor de ziekte. ‘Je kunt wel ‘bedenken’ dat het vervelend is als er over je gepraat wordt alsof je er niet bent, maar door het te ervaren voel je het in al je vezels’, vertelt een van de deelnemers. Naast deze VR beleving werkt IJsfontein ook aan nieuwe beleving over de volgende fase van dementie. De training die bij de beleving hoort bouwt daar op voort: daarin ontdek je manieren om je eigen zorg voor een dementerend familielid zorgvuldiger en empathischer te maken. Bekijk hier een korte impressie van de dag.

Ook mee op IJscursie?

IJsfontein bestaat 25 jaar. Om dat te vieren trakteren we onze relaties én onszelf op 5 IJscursies. Tijdens zo’n IJscursie gaan we met een gevarieerde groep deelnemers in gesprek over een bijzonder IJsfontein project. Hoe gevarieerder de groep, hoe beter. Wat kan een hogeschooldocent leren van een interactieontwerper? Hoe brengt de blik van een conservator een onderwijsontwerper op nieuwe ideeën? Precies naar die kruisbestuiving zijn we op zoek. Er is nog (beperkt) plek op onderstaande data:

8 september: Hoe krijg je jongeren aan het lezen
13 oktober: Jongeren leren omgaan met mentale klachten
3 november: Nieuwe gewoontes aanleren met behulp van een app

Via 25jaar@ijsfontein.nl kun je meer informatie opvragen en je aanmelden.
We hopen je te ontmoeten!