IJsfontein Homepage

17 augustus 2014

Het kan niet scherper denk je. Toch wel: Sinds kort zijn professionele 4K opnames mogelijk voor relatief weinig geld. Maar wat is het? 4K is een zeer hoge resolutie. De resolutie geeft aan hoeveel pixels een scherm/opname heeft. Bij 4K is de resolutie minimaal 3840 horizontale en 2160 verticale pixels. Ter vergelijking:  Full HD heeft een resolutie van 1920 horizontale en 1080 verticale pixels. 4K heeft in totaal 4x het aantal pixels van Full HD.

4K is de nieuwe cinemastandaard, ook al is die nog niet eens overal beschikbaar. Er zijn al veel 4K tv’s te koop, maar het duurt nog een aantal jaar voordat dit de nieuwe standaard is.

Scherp, scherper, scherpst

Elk beeldje van een 4K-video komt overeen met een foto van 8 megapixel, die je met voldoende resolutie kunt afdrukken op A4-formaat. Naast veel scherper beeld biedt een hoge resolutie bij opname ook veel voordelen voor Full HD als eindresultaat. Hoe hoger de resolutie is als bron, hoe flexibeler het materiaal is qua postproductie, ook in het geval van meeslepende op video gebaseerde interactieve films / games. Het biedt nieuwe mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld realtime rondkijken in hoge resolutie video, alsof je het met je eigen ogen ziet.

Onverwacht

Het hart van een paar designers bij IJsfontein maakte dan ook een klein sprongetje toen onverwacht de Lumix 4K-camera werd bezorgd. Onverwacht aangezien er een enorme wachtlijst was en ons was verteld was de levering nog weken op zich zou laten wachten. Het kwam goed uit, want dat betekende dat we de beelden voor een real life video game. Hierbij gaan studenten zich inleven in patiënten met een delirium, met deze nieuwe camera konden maken. Designer Jurriaan Schalken ging met de camera aan de slag.

Resultaat

Jurriaan is in ieder geval enthousiast. Op zijn eigen blog lees je meer in detail zijn belangrijkste bevindingen. Hier alvast een korte compilatie van de eerste beelden die hij heeft geschoten. (Uiteraard is dit filmpje het best te bekijken met een retinascherm, maar ook zonder krijg je een goede indruk van de beeldkwaliteit.)