IJsfontein Homepage

1 juni 2015

door Daniel Harmsen

India is booming. Het is een land waarin de beroepsbevolking sneller groeit dan dat de ondersteunende systemen kunnen meegroeien. Een land waar educatie hoog in het vaandel staat, maar er niet genoeg onderwijs beschikbaar is. Het land waar iedereen later Engineer wil worden. Het is niet gek dat wij bij IJsfontein wel iets zien in samenwerking met de juiste partijen in India. Er is vraag naar het soort (educatieve) producten dat wij bij IJsfontein al jaren ontwikkelen en er is volop talent beschikbaar in India waarmee samenwerking zou kunnen werken.

Gamejam

Ik kreeg de kans om in het teken van een handelsmissie van premier Rutte af te reizen naar India om daar als Game Design expert te fungeren in een GameJam met als thema e-Health. Een Gamejam is een evenement waarbij ter plekke samengestelde teams ontwikkelaars in een zeer korte periode (meestal 48 uur) een game of applicatie gaan bedenken en maken. Het is een pittige maar hele leuke manier om snel aan nieuwe concepten te komen.

India is een bijzonder land met een totaal andere cultuur. Ook in gamedevelopment. Er zijn mij dan ook een aantal dingen opgevallen aan de manier van ontwerpen en ontwikkelen, die behoorlijk verschillen met de manier waarop ikzelf te werk ga.

Eerst bouwen dan denken

Het eerste wat me opviel was dat iedereen gewoon maar gelijk begon met bouwen. Nog voordat er teams waren gevormd zaten er al mensen te programmeren. Er was nog geen plan, geen concept, geen team, maar mensen waren al aan het bouwen.

Het werd het mij ook snel duidelijk waarom. Bijna iedereen was programmeur. Als je in Nederland kijkt naar de samenstelling van GameJam teams, dan zie je eerder een gebrek aan programmeurs dan een overvloed. Er zijn vele audiodesigners, game designers en visual artists.

Technische poespas

Als gevolg hiervan was er een duidelijk gebrek aan mensen die in staat waren een simpel, haalbaar en helder concept neer te zetten voor hun team. Gelukkig werden de teams enigszins op weg geholpen doordat ze een concreet probleem kregen aangeboden om op te lossen, maar toch voelde de meeste concepten aan als een zo groot mogelijke collectie features en technische poespas. In gesprekken met de mentoren kwam ik er achter dat er ook niet zo heel veel plekken zijn waar je als ontwerper goed opgeleid kan worden in India. De focus ligt erg op techniek. Al is dat wel snel aan het bijtrekken, zo werd mij verteld.

Dit maakte ook dat sommige teams zich blindstaarden op de technische ‘eis’ aan alle concepten: het moest een app zijn. Er was bijvoorbeeld een team waar geen Appdevelopers in zaten, maar webdevelopers. Na een dag bleek dat dit team enorm veel tijd aan het investeren was in het ter plekke proberen te leren van App development. Dat leek mij persoonlijk niet erg zinvol. Het was voor dit team veel beter geweest hun concept uit te voeren als website, die je bekijkt met je smartphone. Daar lag hun kracht!

Focus

Dit brengt mij tot het volgende punt: focus. Er waren een aantal teams die echt iets unieks hadden bedacht, maar vervolgens hun tijd spendeerden aan het bouwen van alles behalve dat ene unieke element. Dit kwam ook duidelijk naar voren in de pitch presentatie die elk team moest geven. 95% van de presentatie ging niet over datgene wat het concept zo bijzonder maakt.

Daarnaast is er nog een interessant, iets onhandig, cultureel verschijnsel: Indiërs zeggen op bijna alles wat je zegt ‘ja’. althans dit lijkt zo. Ze schudden vaak in een gesprek met hun hoofd van links en naar rechts. Dat betekent zoiets als: ik begrijp je en beaam wat je zegt. Dat betekent echter niet altijd dat ze het met je eens zijn, of dat ze van plan zijn iets te doen met die informatie.

Talent

Aan de andere kant zag ik in alle teams een enorme motivatie, een bereidheid om heel erg hard te werken en enorm veel technisch talent. Waar ter wereld vindt je zoveel mensen die al vanaf hun twaalfde levensjaar programmeren?

Nieuw familielid

Ik vroeg andere experts en mentoren tijdens de Jam over hun ervaringen op het gebied van samenwerken met Indiërs. Zij zeiden unaniem het volgende: Het is lastig om de juiste zakenrelatie te vinden in India. Het is alsof je op zoek gaat naar een nieuw familielid. Het kan zeker wel 2 jaar duren voordat je voldoende band hebt opgebouwd met iemand en écht weet wat je aan iemand hebt. Maar als het zover is, dan is the sky the limit!

Bekijk het videoverslag van de gamejam