IJsfontein Homepage

30 mei 2017

In april 2016 organiseerde het Innovatie Attaché Netwerk van de Nederlandse ambassade te Singapore een innovatiemissie. Onderwerp: geïntegreerde zorg en ouderenzorg. Precies één jaar later is de eerste deal een feit. Het Singaporese Sengkang Health heeft 500 licenties van de serious game Delirium Experience aangeschaft om haar artsen en verpleegkundigen te trainen in betere zorg voor haar patiënten met een delier. ‘Ouderenzorg is een globaal probleem. Dit is een fantastische eerste stap naar internationale samenwerking’ aldus Prof. Dr. Sophia de Rooij, internist- geriater en initiatiefnemer van de Delirium Experience.

De Delirium Experience is een online interactieve video game waarmee zorgverleners spelenderwijs leren hoe ze een delirante patiënt beter herkennen en kunnen behandelen. Een delirium, ook wel acute verwardheid genoemd, komt meestal veel voor bij ouderen door een lichamelijke ziekte. Deze verwardheid is tijdelijk maar vanwege de heftigheid van de symptomen stuit een patiënt vaak op onmacht of zelfs onbegrip bij ziekenhuispersoneel en familieleden. De Delirium Experience wil op een positieve manier bijdragen aan meer kennis over dit onderwerp maar ook aan verbetering van vaardigheden en attitude, waardoor artsen en verpleegkundigen nog beter zorg kunnen dragen voor deze categorie patiënten die vaak als ‘complex’ wordt ervaren.

‘Ouderenzorg is niet alleen een Nederlands probleem. Juist de schaalbaarheid van applied games naar verschillende doelgroepen én landen, maakt dat het potentiële effect van dit soort games groot is. Afgelopen jaar hebben we de game daarom naar het Engels vertaald. Dat werpt nu zijn vruchten af’, vertelt Sophia de Rooij.

De 500 licenties zijn aangeschaft voor zowel verpleegkundigen als artsen uit Singapore. De eerste trainees zullen nog voor de zomer starten met deze nieuwe manier van leren. “We find the game exhibit a great actual and realistic video portrayal of patients’ perspectives and what they experience. It’s very experiential to allow healthcare providers to ‘see’ through the patient’s point of view. We believe this enforces more positive behaviors and perception towards caring for these patients, instead of simply brushing them off as ‘difficult’,” aldus Dr Melvin Chua, Head of Department of General Medicine, Sengkang Health.

De game is ontwikkeld door IJsfontein, marktleider in Nederland op het gebied van applied gaming, in samenwerking met Stichting Effectieve Ouderenzorg. De Delirium Experience is op licentie basis verkrijgbaar. Meer informatie is te vinden op www.deliriumexperience.nl. Voor de zomer wordt de Delirium Experience uitgebreid met een onderwijspakket en een toets waarvoor ook accreditatie zal worden verkregen.

Delirium Experience