IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: eGGZ

Tijdens een depressie is het vaak lastig om positief te denken. Depressieve mensen maken vaak denkfouten als: “het ligt aan mij” of “deze persoon zal wel boos zijn”. In cognitieve gedragstherapie leer je om automatische, negatieve gedachten te herkennen en in plaats daarvan alternatieve gedachtes te bedenken. Een belangrijk onderdeel van deze therapie is het zelf oefenen in het echte leven. Het is echter jammer dat een behandelaar daar nooit bij kan zijn. Daarom is Lunchroom Zondag ontwikkeld. In deze VR wereld oefen je namelijk in een veilige omgeving met alledaagse situaties onder begeleiding van je therapeut.

Awards:

  • Kwaliteitskeurmerk voor Serious Games in de Gezondheidszorg *** (De Dutch Society for Simulation in Healthcare (DSSH) maakt zich sterk te maken voor validiteit van games en wil graag de brug slaan tussen medische en zorgprofessionals aan de ene kant en game-developers aan de andere kant. Op deze manier hoopt zij te bewerkstelligen dat het fenomeen games beter zijn waarde gaat bewijzen in de medische context.)

In Lunchroom Zondag speel je een ober in een lunchroom waar je geconfronteerd wordt met verschillende situaties. Sommige klanten gaan een interactie met je aan, anderen delen alleen hun gedachten. In beide gevallen word je uitgedaagd om alternatieve gedachtes te verzinnen. Door op deze manier te oefenen met cognitieve gedragstherapie vergroot het zelfvertrouwen en ervaren cliënten dat andere/alternatieve gedachten effect hebben op hun gevoel en gedrag.  Het spel is opgezet als een zandbak. Je kan dus vrij experimenteren en de therapeut bepaalt wanneer het spel is afgelopen.

Evidence based design

Tijdens de ontwikkelfase is er continue getest met cliënten én met experts. Op basis van deze feedback hebben we ontwerpkeuzes gemaakt.  Zo is er na een test bijvoorbeeld bewust gekozen om de karakters abstract vorm te geven. Door deze neutrale vorm komen de gedachtes die opkomen bij de clienten veel meer uit die persoon zelf en worden ze minder beïnvloed door de omgeving.

Onderzoek

Lunchroom Zondag is ontwikkeld vanuit het eGGZ Centrum in samenwerking met o.a. Arq Psychotrauma Expert Groep. Komende 2 jaar wordt er onderzoek gedaan naar de werking van de game door de VU. 

Wat kunnen we voor jou doen?

IJsfontein heeft ruime ervaring met educatie en serious games voor de zorg. Neem contact met ons op voor meer informatie: info@ijsfontein.nl of 020 33 00 111.

 

Verder lezen?

Lees meer in het blog