IJsfontein Homepage

28 april 2014

De app ‘Touch van Gogh’ die wij ontwikkeld hebben in samenwerking met het Van Gogh Museum heeft tijdens de jaarlijkse conferentie van The European Museum Academy een ‘Heritage in Motion award’ (de categorie apps for mobile devices) in ontvangst mogen nemen. De conferentie werd gehouden in Glasgow en het was dit jaar voor het eerst dat deze award werd uitgereikt. De jury over Touch van Gogh:

“Great initiative to improve accessibility to Van Gogh paintings. The app allows users to go under the surface of the paintings to get closer to Van Gogh’s intentions and creative process than ever before. It invites users to get personally involved into rediscovering his work.”

Andere winnaars waren Bologna: City of Water en de producer Studio Base2 (Best Achievement Award), Mapping Luxembourg, (categorie websites and online content) en The Art and Meditation Project, Dog in Progress. (categorie: film and video)

 

Over Heritage in Motion

Cultureel erfgoed is essentieel  voor de toekomst van Europa. Toch is the ware potentie van veel Europese monumenten ondergewaardeerd. Moderne media kunnen een belangrijke rol spelen in het toegankelijk maken van cultureel erfgoed  voor een groot publiek. De Heritage in Motion awards  zijn een gezamenlijk initiatief van Europa Nostra en de European Museum Academy. Samen verzamelen zij de de beste multimedia producten, gefocust op thema’s gerelateerd aan het veiligstellen en promoten van Europees cultureel erfgoed. Lees meer op www.heritageinmotion.eu

 

Over Touch van Gogh

Door het Van Gogh Museum is grondig onderzoek gedaan naar de totstandkoming van Van Gogh’s oeuvre. Het museum wilde de uitkomsten van dit technisch onderzoek toegankelijk maken in een publieksvriendelijke app. IJsfontein maakte in nauwe samenwerking met het museum ‘Touch van Gogh’.

In de app zijn verschillende schilderijen opgenomen. In eigen tempo kan de gebruiker als een soort detective de schilderijen van Vincent van Gogh ontrafelen, om zo meer te weten te komen over het leven en het werk van deze beroemde kunstenaar. De app laat onder meer zien hoe een schilderij er voor een restauratie uitzag, waar het schilderij exact geschilderd is, welke verf verkleurd is en hoe de compositie van een schilderij is opgebouwd. Om deze informatie te ontsluiten kun je gebruik maken van verschillende tools. Zo kun je verflagen wegpoetsen, een tijdlijn verschuiven of inzoomen op een detail van het schilderij. Ook kun je het schilderij als het ware ‘omdraaien’ en de achterkant bekijken. Bekijk de trailer op Youtube of download de App store of Google play store.