IJsfontein Homepage

14 april 2017

Op 20 april organiseert The John Adams institute een lezing over technologie verslaving. Adam Alter komt spreken. Hij is docent marketing en psychologie aan de New York University en schreef Superverslavend. Hierin legt hij uit wat technologie zo verslavend maakt en wat je eraan kunt doen. Hij schetst technologieverslaving als een van de grootste issues van deze tijd.

Is dat niet een beetje overdreven?

Maarten van Essen, programmamaker bij The John Adams institute weet het nog niet: ‘Er wordt veel over gepraat. Zeker voor ouders is het een punt van discussie, hoe ga je hiermee om? Ik denk dat er wel iets in zit, die verslaving aan technologie. Maar tegelijkertijd zou het ook een generatieding kunnen zijn. Bovendien is het verleidelijk om zo’n boodschap uit te vergroten. Het is makkelijk scoren’.

The John adams institute wilde deze avond daarom ook de andere kant aan bod laten komen. Een van de panelleden is  Jan Willem Huisman, mede-oprichter en Creative Director van IJsfontein. Hij zet technologie en ‘verslavende’ technieken al 20 jaar in voor het positief veranderen van gedrag of betere leerprestaties.

Hoe ziet hij het fenomeen technologieverslaving? Om er alvast een beetje in te komen stelden we hem 4 vragen:

Adam Alter schetst de technologieverslaving als een van de grotere problemen van deze tijd. Hoe zie jij dat?

Ik denk dat wel klopt. De afvlakking in communicatie en concentratie om ons heen wordt steeds beter zichtbaar. Dat zie ik wel als een probleem. Toch is het in beginsel helemaal niet erg dat mensen technologie en spelletjes heel erg leuk vinden. Het probleem is denk ik vooral de intentie waarmee de technologie ingezet wordt. Dat lijkt te zijn doorgeschoten. Techniek zou in dienst moeten staan van de mens en niet andersom. Adam Alter noemt in zijn boek een aantal mechanismes die leiden tot verslaving. Doelen stellen, positieve feedback en taken die langzaamaan moeilijker worden. We zouden moeten nadenken waarom mensen dat zo fijn vinden en hoe je dat kunt toepassen in hun echte leven.

Ben jij zelf verslaafd aan technologie?

Ik zou zeggen van niet, maar ik denk dat het overgrote deel van de mensen die verslaafd is zegt van niet. Als ik een boodschap doe en ik vergeet mijn telefoon dan ga ik niet terug. Maar als ik ‘s ochtends wakker wordt pak ik wel als eerste mijn telefoon. Ik heb een soort Pavlov ontwikkeld om s’ ochtends direct het nieuws te bekijken. Laatst ben ik op zoek gegaan naar een telefoon waarmee ik alleen kan bellen en whatsappen. Dat is zo’n mainstream communicatiemiddel geworden dat ik om praktische redenen dat niet zou willen opgeven.  Ik heb hem nog niet kunnen vinden. De stroom nutteloze berichten op social media zal ik niet missen.

In zijn boek beschrijft hij verschillende technieken die de verslaving aan technologie veroorzaken. Technieken zoals flow en feedback loops. Belangrijke begrippen in gamedesign. Hebben ontwerpers hierin een verantwoordelijkheid?

Nee, ik vind dat een maatschappelijke vraag en geen ontwerpers vraag. Als je kijkt naar de mechanismes die gebruikt worden zijn die eigenlijk heel menselijk. Daar is niks mis mee. Het zijn hele krachtige drivers. Je zou deze mechanismes alleen met een andere intentie moeten inzetten. Wat als mensen vanuit die drivers bedrijven gaan runnen, leersystemen ontwerpen, zorgvraagstukken benaderen? Ik zou die mechanismes dus juist veel breder willen inzetten.  Volgens mij moet je oppassen dat de angst voor verslaving en manipulatie niet leidt tot angst voor technologie en dit soort ontwerp mechanismes. Dan gooi je het kind met het badwater weg. Zonde.

Wie, waar en wanneer?

Het event staat gepland op woensdag 20 april van 20:00 uur tot 22:00 uur bij de aula van de Universiteit van Amsterdam

Wouter van Noort, journalist voor het NRC, zal een persoonlijke column voordragen over zijn eigen obsessie met technologie. Naast Jan Willem Huisman zal ook Marleen Stikker, voormalig burgemeester van de Digitale stad en oprichter van de Waag Society zitting nemen in het panel. De discussie zal geleid worden Eva de Valk, journalist voor NRC die schrijft over technologie.

Meer info op: www.john-adams.nl