IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Waterlinie museum

Het nieuw geopende Waterlinie museum gelegen in Fort bij Vechten vertelt het indrukwekkende verhaal van ruim 300 jaar Hollandse Waterlinie. Voor dit museum ontwikkelde tentoonstellingsontwerper Platvorm samen met IJsfontein de permanente tentoonstelling “Sterk water”. Duinzand ontwikkelde de verhaallijn. Het is een interactieve ontdekkingstocht geworden over de werking en de geschiedenis van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. IJsfontein maakte deze beleving mediaal en interactief dankzij, spellen, films en animaties, projecties op vilten beelden en zelfs een Virtual Reality parachute sprong boven Nederland. Met een interactief bandje om je pols loop je door het museum en wek je van alles tot leven. Het grote verhaal wordt verteld door vijf markante personen uit de geschiedenis van de linie. 

Vilten beelden komen tot leven

Platvorm ontwikkelde prachtige levensgrote vilten en wij brachten ze met projecties tot leven. Op de beelden zie je de gezichten van bekende en onbekende figuren uit de geschiedenis. Het verhaal dat ze hier en elders vertellen kan verschillen per bezoeker van het Waterliniemuseum. Dit kan doordat de bezoekers de poppen zelf activeren met het RFID bandje wat ze bij binnenkomst hebben gekregen.  Op het bandje is de taal ingesteld en in welk gebied de bezoeker woont: voor, in of achter de waterlinie. De plek waar je woonde maakt in de geschiedenis enorm veel uit: had je bescherming of niet? Zo worden verhalen persoonlijk.

Ervaar de Waterlinie vanuit de lucht met de Oculus Rift

In een speciaal ontwikkelde bewegende stoel met je benen bungelend in de lucht zetje de oculus Virtual Reality bril op. Met de bril op zie nog steeds het Waterliniemuseum, maar dan virtueel. Je zit niet stil. Heel langzaam zweef je het gebouw uit en ga je hoger en hoger de lucht in tot je een volledig beeld hebt van de waterlinie. Daarna wordt de zwaartekracht aangezet en val je opeens beneden terwijl het verhaal van de waterlinie wordt verteld en gevisualiseerd op het land onder je. Gelukkig gaat halverwege de parachute open. Een unieke virtual reality ervaring!

Interactieve tekentafel

Op een interactieve tekentafel worden bezoekers uitgedaagd om zelf te bedenken en te tekenen waar de waterline lag. Als je dat doet komt de kaart tot leven. Je tekening en de antwoorden die je geeft zijn onderdeel van een animatie die uitgelegd waar de Waterlinie echt lag en waarom juist daar.

Kranen open!

Nooit in de geschiedenis is de Waterlinie daadwerkelijk in gebruik genomen als verdediging. Op de gametafel kan dit wel! Je krijgt manschappen, forten en water om je land te verdedigen. Je ervaart hoe je de vijand buiten kan houden door de kranen open te zetten en de Waterlinie met precies de juiste hoeveelheid water vol te laten lopen. Maar let op! Als je er teveel water erin doet, kan de vijand er met boten overheen en verlies je.

Film

Op een half ronde muur wordt een 8 meter lange film geprojecteerd. Deze film verteld het onbekende verhaal van Nederland tijdens de WO I. Onder art en video direction van IJsfontein is een film gemaakt over de het leven van de gewone soldaat tijdens deze oorlog. Hiervoor is bijzonder archiefmateriaal gebruikt. We hebben dit filmbeeld vertraagd, gestabiliseerd, bewerkt en uitgekaderd. Hierdoor zijn de beelden minder schokkerig, verdwijnt het ‘slapstick’ effect van oude films en oogt het moderner. Op basis van foto’s en archiefbeeld zijn 3D 4K animaties gemaakt zodat de geschiedenis tot leven komt op het grote scherm. De beelden passen zo beter bij de sfeer van het verhaal wat verteld wordt. De muziek van Erik Henze is een prachtige ondersteuning van deze film. Bekijk hieronder de trailer:

Reacties

‘Het waterliniemuseum moet zowat het leukste, boeiendste en meest interactieve museum zijn dat we al bezocht hebben met onze kinderen. Technologie, storytelling en architectuur worden er op een slimme en goed doordachte manier ingezet voor een 2 uur durend bezoek. Dit museum is een absolute aanrader voor kinderen vanaf 6 jaar (en hun ouders)’, aldus een bezoeker.  Lees hier de volledige recensie.

In het nieuws:

Contact

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen? Stuur ons een mail of bel ons op 020 33 00 111.