IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Universiteit Utrecht

Universiteit Utrecht heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dit willen ze ook meegeven aan de studenten. Aan ons de vraag om een game te ontwerpen die studenten helpt om vanuit hun toekomstige professie een visie op duurzaamheid te vormen én te ontwikkelen.

Hoe het werkt

Deze multiplayer game wordt gespeeld op je telefoon tijdens de Utrechtse introductieweek. Eerstejaars gaan met hun mentorgroepje op pad, en voeren challenges uit die te maken hebben met duurzaamheid. Tegelijkertijd leren ze elkaar en de stad steeds beter kennen.

Sustainable Development Goals

Aan de basis van de game liggen de Sustainable Development Goals (SDG’s).  Als start van de game krijgen de studenten stellingen voorgelegd over de SDG’s. Ze beantwoorden twee vragen: wat vind je belangrijk? En waar denk je dat je invloed op hebt? Op basis van hun antwoorden ontvangen ze een profiel.

Op pad!

Op hun telefoon bekijken de studenten een nanotalk van een bekende Utrechter. Bijvoorbeeld een chef van een bekend Utrechts restaurant die vertelt hoe hij met duurzaamheid omgaat. In de nanotalks schetsen de bekende Utrechters een probleem waar zij zelf wakker van liggen. Aan elke nanotalk zijn 10 challenges gekoppeld waarvoor de studenten oplossingen verzinnen. De challenges variëren in grootte, bijvoorbeeld ‘Inspire a stranger’, ‘Solve it with coffee’ of maak een poster van je oplossing en hang hem op. Van elke oplossing die de studenten bedenken maken ze een foto en een tekstje.

Geen goed of fout

De challenges zijn bewust abstract gehouden zodat er ruimte is voor eigen interpretatie. Het spel gaat erover dat studenten om zich heen gaan kijken en met een open blik naar oplossingen zoeken.

Hoewel we in eerste instantie geen competitie in de game hadden gebouwd bleek al tijdens de eerste test dat competitie de studenten wel motiveert. Op verschillende manieren kunnen de teams nu punten verdienen. Door oplossingen te uploaden, likes te ontvangen en door andere oplossingen te liken.

Big game

Alle oplossingen worden geplot op de kaart van Utrecht. Zo krijgen studenten een beeld van de stad, waar alles zit en zien ze direct wat andere teams aan het doen zijn. Het grotere doel van de game is dat alle studenten samen het Utrecht van 2040 vormgeven. Wat moet er echt zijn in 2040 en wat is er helemaal anders?

Aan het einde van de week reflecteren de studenten tijdens een gezamenlijk college op de challenges en op het profiel. Denk je er nog hetzelfde over? Of zijn er inmiddels andere SDG’s die je meer aanspreken of waar je meer invloed op denkt te hebben?

Onderzoek

Een PhD vanuit de UU doet onderzoek naar de invloed van de game. Kijken studenten na het spelen van de game op een andere manier naar sustainability en hun stad? Zodra de resultaten bekend zijn, nemen we deze mee in de doorontwikkeling van de game.

Wordt vervolgd..

De game stopt niet bij de introductieweek. Op dit moment zijn we samen met de UU aan het kijken hoe we de game gedurende de studietijd op verschillende momenten terug kunnen laten komen.

Contact

Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie of kunnen betekenen? Neem contact met ons via mail, of bel ons op 020 33 00 111