IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Rutgers

Het is leuk en lekker, onhandig en opwindend, zwoel en zweterig… Het is voelen en ervaren, leren en uitproberen. Het is iets persoonlijks, iets bijzonders en tegelijkertijd iets doodnormaals. Seks.

Veel jongeren ervaren seksuele voorlichting op de middelbare school als erg functioneel. De focus ligt vooral op het biologische aspect van seksualiteit. Maar seks gaat niet alleen over voortplanting, maar ook over plezier. Over hoe je jezelf identificeert en op wie je valt. Over intimiteit, verbinding en zelfexpressie. Over wat je lekker vindt en hoe je dat kunt ontdekken. Over respect voor de ander én voor jezelf.

Online is veel te vinden over seks. Maar het merendeel van die informatie is geschreven door volwassenen. Zo lees je bijvoorbeeld vaak dat het belangrijk is om je grenzen aan te geven. Dat het belangrijk is om voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Maar hóe je je grenzen aangeeft, hóe je een voorbehoedsmiddel kiest dat bij jóu past, is zelden onderwerp van gesprek. Laat staan of je wel of niet je schaamstreek scheert.

Terwijl dát nou precies hetgeen is waar je nieuwsgierig naar bent als jongere. En daar liever echte ervaringen van leeftijdsgenoten over hoort dan goedbedoelde – maar laten we eerlijk zijn – kurkdroge raad van volwassenen.

In samenwerking met Rutgers, Sense.info, Soa Aids Nederland en Dance4Life, ontwikkelden wij het online platform SEGGSY: een plek waar jongeren kunnen ontdekken wat zij belangrijk, spannend, lekker en leuk vinden. Het is een tool waarmee jongeren zelf een mening kunnen vormen over alle onderwerpen rondom seksuele ontwikkeling. Van flirten en verliefdheid, tot gender en je lichaam ontdekken.

Het is een plek waar jongeren zélf aan het woord zijn. Jongeren uit het hele land, met verschillende leeftijden, culturele achtergronden, seksuele oriëntaties, genderidentiteiten… We gingen van Nijmegen naar Friesland en van een christelijk gymnasium naar een mbo-vakopleiding. Daar interviewden we jongeren over hun ervaringen en gedachten over seks. Bijvoorbeeld over hoe zij wisten dat ze klaar waren voor hun eerste keer, wat zij belangrijk vinden in bed, en of ze hun schaamstreek wel of niet scheren. Deze interviews vormen het kloppend hart van SEGGSY.

SEGGSY is een interactief platform. Speel bijvoorbeeld een duo-quiz over gendernormen en leer meer over consent. Ontdek je eigen lichaam en check hoe open-minded jij bent. Test of je toe bent aan seks en wanneer iets over je grens gaat. Luister naar Mason over zijn eerste keer en naar Felises advies voor een gebroken hart.

We waren een film aan het kijken op de bank. Zij zat tegen mij aan. Ik wilde mijn drinken pakken en toen zoenden we. Het was ook wel beetje ongemakkelijk want zij zat helemaal met haar hoofd gedraaid en ik ook. – Mason

SEGGSY is een platform in beweging: het fundament is gelegd, maar er wordt voortdurend nieuwe content aan toegevoegd. Zo speelt SEGGSY in op de nieuwsgierigheid van jongeren en helpt hen door hun eigen seksuele ontwikkeling te navigeren. Op een positieve, vrije en gezonde manier.

Precies zoals seks zelf hoort te zijn.