IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Red Jezelf

In samenwerking met Red jezelf ontwikkelde IJsfontein de game ‘Op eigen kracht’, een nascholing voor huisartsen om patiënten te helpen meer zelfredzaam te worden.

Keurmerk

‘Op eigen kracht’ is samen met abcdeSIM een van de eerste serious games die het onafhankelijke keurmerk ‘‘valide games’ van DSSH mogen voeren.

In het kort

In samenwerking met Red Jezelf heeft IJsfontein de game ‘Op eigen kracht’ ontwikkeld. Dit is een nascholing voor huisartsen om patiënten te helpen meer zelfredzaam te worden. De huisarts wordt geconfronteerd met patiënten die steeds terugkomen met zonder dat een oorzaak wordt gevonden voor hun klachten. De invalshoek is om bij zowel de huisarts als bij de patiënt in te spelen op achterliggende factoren die het handelen bepalen.

Hoe werkt het?

De game begint met een wachtkamer, daar zie je alle patiënten van vandaag. De arts (speler) ontvangt een patiënt en er ontstaat een dialoog. Aan de speler de taak de juiste vragen te stellen. Doe je dit niet? Dan kan het zijn dat de patiënt de volgende dag alweer terugkomt. Stel je echter de juiste vragen, waardoor de patiënt zich goed gehoord en geholpen voelt, resulteert dit in een hogere puntenscore en laat de patiënt zich voorlopig niet meer zien. In totaal speel je de game 10 dagen. Gedurende deze tien dagen is het de bedoeling dat je de alle scenario’s speelt en de patiënten helpt meer zelfredzaam te worden.

In de game wordt de huisarts geconfronteerd met patiënten die steeds terugkomen zonder dat een oorzaak wordt gevonden voor hun klachten. Bij deze patiënten is het belangrijk om als huisarts bewust uit de rol van medisch expert te stappen en de rol van facilitator aan te nemen. Als facilitator (begeleider van het proces van de client) gaat de arts op zoek gaat naar de kern van het probleem. De scenario’s in ‘Op eigen kracht’ geven de huisarts de gelegenheid hier uitgebreid mee te oefenenen en te experimenteren.

Resultaat

‘Op eigen kracht’ is de eerste nascholing voor huisartsen in game-vorm die ook is geaccrediteerd (met 4 punten), zowel voor huisartsen als bedrijfsartsen. De game is goed ontvangen en daarom zijn voorbereidingen gestart om de game ook voor andere beroepsgroepen geschikt te maken.

Door het Jan van Es instituut wordt effectonderzoek uitgevoerd.

‘Deze game past bij de huidige tijd en het voordeel is dat je hem elk moment van de dag kunt spelen. Je leert de juiste vragen te stellen en te vragen hoe de patiënt het beleeft. Die voelt zich dan beter gehoord.’ Bas Noordzij, huisarts en directeur van zorggroep Medrie

Techniek

De game is in eerste instantie gemaakt voor gebruik op de desktop. In de toekomst wordt de game eventueel ook beschikbaar voor de iPad. Er is daarom gebruik gemaakt van Flash.

Spelen?

Wij verzorgen graag een demo op aanvraag.

Contact

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen? Stuur ons een mail of bel ons op 020 33 00 111.