IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Artis

Microben. Het kleinste leven op onze planeet. Onzichtbaar, raadselachtig, maar essentieel op aarde en in ons lichaam. Voor Micropia ontwikkelden wij samen met Kossmanndejong en Bind twee museale opstellingen die bezoekers op interactieve en speelse wijze laten zien hoe microben worden toegepast om ons gezonder te maken en processen te verduurzamen.

Kieskeurige kuurtjes

Maak jij Peter beter? De opstelling ‘Kieskeurige kuurtjes’ daagt bezoekers uit een zieke patiënt te helpen en de juiste behandeling te kiezen. In dit spel, ontwikkeld in samenwerking met het RIVM, kun je ontdekken wanneer en hoe je antibiotica het beste kunt gebruiken. Door een ring over het lichaam van de patiënt te bewegen ontdek je de microben in zijn lichaam. Je ziet bacteriën en ontdekt of ze goed zijn of niet. Spelers moeten samen beslissen wat ze gaan doen om de patiënt te behandelen. Geef je Peter antibiotica? Of laat je hem uitzieken? Antibiotica kan helpen om de patiënt beter te maken, maar is niet altijd de beste oplossing. En dan moet je ook nog oppassen voor antibioticaresistentie…

Niet van gisteren

Wat hebben bio-plastics, lactosevrije melk en bouillonblokjes met elkaar gemeen? Gist. Al eeuwen wordt gist gebruikt om brood, bier en andere producten te maken. Maar de mogelijkheden van deze microbe zijn eindeloos. De opstelling ‘Niet van gisteren’ maakt bezoekers bekent met de toepassing van gist in de industriële biotechnologie.

Hoe dit in zijn werk gaat?

Door de lopende band te besturen kunnen bezoekers meer te weten komen over hoe gist onze dagelijkse producten verbeterd. Animatie video’s en quizzen vertellen je het verhaal. Zo maken we een ingewikkeld onderwerp voor een breed publiek inzichtelijk.