IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Sectorinstituut Openbare Bibliotheken

De actiegame Kees Komma en de boekenbende daagt kinderen uit goed te luisteren en te lezen om zo een puzzel op te lossen. Kinderen die lezen moeilijk vinden, vinden het vaak ook niet leuk, maar dit spel brengt hier verandering in.

Kees Komma in het kort

Leer goed luisteren en lezen en los zo de puzzel op. Kees Komma richt zich op kinderen van 8-10 jaar die moeite hebben met leren lezen. Op deze leeftijd komen problemen op het gebied van (begrijpend) lezen vaak aan het licht. De game maakt lezen weer leuk!

Hoe het werkt

Kinderen zien en horen fragmenten van een verhaal. In de geschreven tekst is een woord (of soms meerdere woorden) onleesbaar gemaakt, in de gesproken tekst is een ander woord weggepiept. De kinderen hebben deze twee woorden nodig om te weten welke ballonnen ze lek moeten prikken met Kees Komma. In de game zijn fragmenten uit 3 kinderboeken verwerkt. Het spel is een eerste kennismaking met gesproken boeken voor kinderen van circa 8 tot 10 jaar. Door tegelijk te lezen en te luisteren met Kees Komma kunnen kinderen ervaren hoe leuk lezen kan zijn.

Voor thuis en in de klas

Kees Komma is geschikt voor thuis, in de klas, in de openbare bibliotheek, of bij remedial teaching. De game is gratis en kan worden gespeeld op elke computer met een internetverbinding. Bovendien is de game er ook als app voor iOS en Android.

Resultaat

De kinderen die Kees Komma hebben getest, beoordelen de game gemiddeld met een 8,5. We hebben het pakken van de woorden in Kees Komma extra moeilijk gemaakt omdat de kinderen die geholpen hebben met testen dit het leukst vonden. “We vinden het leuk als het lekker moeilijk is”.

Spelen?

Speel online op www.keeskomma.nl of download de app voor de tablet in iTunes

Verder lezen?

Lees meer in het blog

Contact

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen? Stuur ons een mail of bel ons op 020 33 00 111.