IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Liberation Garden

Leopoldsburg: een historische garnizoensstad in België, waar de Tweede Wereldoorlog diepe sporen naliet. Zo was Leopoldsburg het vertrekpunt van ‘Operatie Market Garden’; één van de meest ambitieuze militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog. Het nieuwe museum Liberation Garden in Leopoldsburg neemt je mee in dit belangrijke verhaal: over de prijs van vrijheid, democratie en vrede. Aan ons de taak om dit verhaal dicht op de huid van bezoekers te brengen. Het verleden tastbaar maken, hoe doe je dat?

Door het klein te maken. Persoonlijk. Door de focus niet te leggen op de strijd maar op de mensen in die strijd. Door emoties centraal te zetten; emoties die onlosmakelijk verbonden zijn met de oorlog, maar die voor iedereen herkenbaar zijn. Spanning, angst, onzekerheid, verdriet, vertwijfeling… Met emotie als geleider brengen we bezoekers in contact met het verleden.

Letterlijk. In één van de vijf interactives die wij ontwikkelden, ontmoeten bezoekers personen uit de oorlog. Gewone mensen in buitengewone situaties. Door hen aan te raken – een hand te leggen op hun projectie op de wand – wekken zij deze personen tot leven en horen zij hun verhaal. Bijvoorbeeld: een verzetsstrijder vertelt over hoe spannend het was om proviand te smokkelen voor onderduikers. Een jonge SS’er vertelt over zijn beweegredenen om zich bij de SS aan te sluiten. Een verpleegkundige van het Rode Kruis vertelt hoe het is om Duitsers te verzorgen. Kortom: diverse verhalen vanuit verschillende perspectieven. 

Daarnaast ontwikkelden we nog vier andere interactives, die je onderdompelen in de oorlog. Zoek dekking tijdens het bombardement op Kamp van Beverlo. Waan je onderdeel van Operation Market Garden in een 3D-film waarin Horrocks zijn mannen oproept tot de militaire operatie. Beleef de spanning van Hells highway: de geweerschoten van de Duitsers, langsrijdende tanks, ijselijk geschreeuw… En vlieg mee in een Spitfire over de Siegfriedlinie met een VR-bril. Beleef Operatie Plunder en Operatie Varsity, en aanschouw een door oorlog geteisterd Europa vanuit de lucht. 

‘Een belangrijke plek, waar de herinnering aan WO II overgebracht wordt aan nieuwe generaties.’  

Liberation Garden biedt geen vastomlijnde boodschappen of antwoorden, maar daagt bezoekers uit om hun eigen opvattingen te toetsen aan wat aangereikt wordt. Het laat zien dat geschiedenis nooit zomaar een zwart-wit verhaal is, maar een complex verhaal vol schakeringen en nuances, vol grijstinten. Daarmee brengt het museum de bezoekers letterlijk én figuurlijk in touch with history.