IJsfontein Homepage

Opdrachtgever: Museum Gouda

Stel je bezoekt Gouda in 1562. Wat voor stad zie je dan? Ontdek het zelf in Museum Gouda en vlieg mee over de daken van de stad. Volg een van de rijkste bierbrouwers van Gouda en bekijk hoe Joost Pieterzoon wordt bestraft voor zijn daden. Leer de stad op een unieke manier kennen.

Interactieve stadsmaquette

Museum Gouda heeft een grote gedetailleerde stadsmaquette die de stad toont zoals die was in 1562. Een prachtige kans om het leven in Gouda in die tijd tot leven te laten komen. IJsfontein heeft daarvoor een interactieve “augmented” laag aan de maquette toegevoegd. De twee touchscreens met de maquette-viewer brengen de maquette tot leven en geven speels inzicht in de levens met mensen en de functies van gebouwen uit het Gouda van 1562.

Zoom in op de maquette

De maquette is zo mooi gedetailleerd uitgewerkt, dat je er als bezoeker graag in zou willen duiken. Met de interactieve laag is dit nu mogelijk: zoom in tot vlak bij de huisjes en dwaal rond in de maquette. Zie jij de ambachtslieden op de stijgers bij de Sint Janskerk? En wat is dat voor mooi gebouw? Dankzij de interactieve informatielaag kun je de verhalen van de belangrijkste Goudse gebouwen uit die tijd ontdekken, en zien welke je daarvan nog steeds kunt zien. Een leuk startpunt voor een stadswandeling.

Marc de Beyer – museumdirecteur: “De stadsmaquette was al een hit, maar met de toegevoegde interactiviteit en tijdslijn is het écht de plek in Gouda die je beslist moet hebben gezien en waar je zou moeten beginnen als je de stad wilt ontdekken.”

De maquette komt tot leven

Wist je dat Gouda in de vijftiende eeuw maar liefst 15 miljoen liter bier produceerde? Volg het leven van de rijke bierbrouwer Dirck Corneliszoon van Reynegom en wandel met hem mee door de maquette in een van de 5 films die spelen in de maquette zelf. Dat gouda in die tijd een belangrijke stad was, wordt snel duidelijk in de verhalen over handel, veiligheid, zorg en religie: in het centrum waren bijvoorbeeld maar liefst 10 kloosters.

Tijdlijn

De maquette zaal is een inleiding voor het museum en voor een bezoek aan de stad. Rondom de maquette hebben we daarvoor een tijdlijn ontworpen die duidelijk inzicht geeft in de ontwikkeling van de stad. Door middel van infographics en info-cartoons nemen we je mee van het onstaan uit het veen tot de modernisering van nu. Dankzij de visuele en illustratieve stijl zie je de stad gewoon groeien tot de multiculture stad die het nu is.

Contact

Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie of kunnen betekenen? Neem contact op met ons of bel 020 33 00 111